Evenimentul Zilei > Actualitate > Lovitură cruntă pentru Traian Băsescu! Vestea cade cum nu se poate mai rău. Ce este obligat să facă
Lovitură cruntă pentru Traian Băsescu! Vestea cade cum nu se poate mai rău. Ce este obligat să facă

Lovitură cruntă pentru Traian Băsescu! Vestea cade cum nu se poate mai rău. Ce este obligat să facă

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, are la dispoziție 60 de zile pentru a elibera vila de protocol. Decizia a fost anunțată astăzi și aparține celor de la RAPPS, conform unui comunicat.

Fostul președinte Traian Băsescu are la dispoziție 60 de zile pentru a elibera vila de protocol, potrivit unei somații primite de la RAAPPS, se arată într-un răspuns transmis de Regia Autonome Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat, la solicitarea făcută de agenția Mediafax.

Vestea pe care a primit-o fostul președinte Traian Băsescu în privința vilei de protocol

„Persoanele beneficiare de prevederile Legii nr. 406/2001 îşi pierd drepturile acordate de la data rămânerii definitive a hotărârii prin care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securității sau de colaborator al acesteia și, în consecință, contractul de folosință a locuinței încetează. În aceste condiții, atât titularul, cât și membrii familiei acestuia au obligația de a elibera locuinţa în termen de 60 de zile de la încetare”, se arată în răspunsul RAAPPS pentru Mediafax.

Potrivit sursei citate, în cazul în care părțile nu vor rezolva diferendele pe cale amiabilă, respectiv dacă spațiul nu se eliberează la termenul pus la dispoziție, competența de soluționare revine instanțelor judecătorești române, conform dispozițiilor prevăzute de Codul Civil privind evacuarea.

În 2015, lui Traian Băsescu i s-a dat spre folosința gratuită vila situată în Str. Gogol nr. 2, sector 1 din Capitală.

Decizia pe care o luase Curtea Supremă

În 23 martie, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul formulat de Traian Băsescu împotriva Hotărârii nr. 471/20.09.2019, pronunțată de Curtea de Apel București – Secția Contencios Administrativ și Fiscal, în sensul că a fost admisă acțiunea formulată de Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității și a fost constatată calitatea de colaborator al securității a fostului șef de stat.

Potrivit art. 1 alin. (3) din Legea nr. 406/2001: „ Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de şef al statului român ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcţie prin referendum şi nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia”.