Totul despre marele artist român, fost colaborator al Securității. A semnat cu numele de cod „Pătrunjel” raportul despre o persoană apropiată
- Mihnea Talau
- 7 noiembrie 2021, 16:17
Solistul Gheorghe Turda a fost declarat în urmă cu 10 ani, colaborator al Securității. Cu toate acestea, interpretul susține că și el a fost urmărit de organele de anchetă, în timpul regimului comunist.
El a fost declarat colaborator al Securității printr-o decizie definitivă a ÎCCJ din anul 2011, publicată în Monitorul Oficial doi ani mai târziu.
Turda, care a primit ordinul „virtutea militară în grad de cavaler” din partea Președinției României, și-a reclamat o rudă la miliție, imediat după ce a aflat că aceasta dorește să fugă din țară. Acest lucru s-a întâmplat în 1972, pe vremea când Turda însuși participa la concursuri internaționale de folclor și revenea acasă cu premii importante, scrie wowbiz.ro.
Numele conspirativ „Pătrunjel”
Potrivit informațiilor din dosar, acesta a semnat o notă informativă sub numele conspirativ „Pătrunjel”, însă agenții de securitate au renunțat să-l mai recruteze pentru că acesta ”nu corespundea scopului avut în vedere”.
„Din conținutul notelor informative existente la dosarul cauzei, Curtea reține că pârâtul a furnizat de bunăvoie, sub numele conspirativ ”Pătrunjel” informații organelor de securitate referitoare la o persoană care intenționa să părăsească teritoriul României precum și la alți colaboratori ai organelor de securitate care deconspirau această calitate.
Nota informativă din 5.02.1972 semnată olograf de pârât cuprinde de asemenea, în mod detaliat, descrierea intenției unei rude de-a pârâtului de a părăsi ilegal România, precum și atitudinea duplicitară a pârâtului care ”fără a-și trăda intenția” s-a prezentat în aceeași zi la postul de miliție local unde a relatat discuția avută cu această persoană”, se arată în dosarul depus în instanță de CNSAS.
Tot aici se arată că ruda pe care Gheorghe Turda a turnat-o nu a mai putut pleca din țară, aceasta făcând obiectul unei anchete.
„Din cuprinsul înscrisurilor existente la dosarul cauzei reiese că urmare a notelor informative oferite de pârât în cauză au fost dispuse măsuri specifice de către organele de securitate în privința persoanelor nominalizate în cadrul acestora.
Pârâtul a fost luat în stadiu de recrutare, reenunțându-se-se însă ulterior, întrucât nu corespunde pentru scopul avut în vedere”, se mai arată în dosar.
Gheorghe Turda a declarat că și el a fost urmărit de Securitate
Gheorghe Turda s-a apărat în instanță, susținând că nu a intrat niciodată în contact propriu zis cu agenții de securitate și că fapta lui ”nu a lezat drepturile vreunei persoane”. Mai mult, el a declarat că nu avea cum să fie colaborator al Securității din moment ce el însuși a fost urmărit de poliția politică a fostului dictator, Nicolae Ceaușescu.
`Se susține că din examinarea materialului probator nu se poate desprinde ideea că informațiile furnizate de pârât au avut semnificație practică în activitatea fostei Securități sau au fost folosite în vederea lezării drepturilor vreunei persoane, pârâtul însuși fiind urmărit de organele Securității.
Se susține, de asemenea, că pârâtul nu a discutat și nu cunoaște ofițerul care a întocmit notele informative și că oricum determinarea unei persoane de a renunța la intențiile de a fugi din țară nu poate fi considerată o încălcare a drepturilor omului”, au arătat apărătorii lui Gheorghe Turda.
Interpretul Gheorghe Turda are 73 de ani și peste 50 de ani de carieră. În 2016, el a vrut să candideze la alegerile parlamentare din partea PRU.