Cum s-a transformat Ion Țiriac din colaborator al Securității în urmărit. Ce caracterizare i s-a făcut fostului tenismen

Cum s-a transformat Ion Țiriac din colaborator al Securității în urmărit. Ce caracterizare i s-a făcut fostului tenismen

Ion Țiriac a avut o relație cu Securitatea din România, dar nu a făcut poliție politică, conform unui verdict dat de CNSAS. Fostul tenismen a devenit urmărit din colaborator.

Ion Țiriac a avut o relație cu Securitatea din România, sub numele conspirativ de „Titi Ionescu”. În 2018, „Evenimentul istoric” prezenta documente care arătau trecutul fostului jucător de tenis. Conform celor de la CNSAS, Țiriac avusese o legătură cu Securitatea în perioada 1963-1966. Atunci când deja devenise cunoscut în „Sportul Alb”. În acest timp a oferit note informative, apoi relația a încetat.

„Trebuie spus că un asemenea comportament, așa cum rezultă din raportul acestora,este destul de curajos. Această atitudine poate fi pusă și pe seama relației speciale pe care tenismenul o avea cu Ion Gheorghe Maurer, demnitarul comunist care ocupa a doua poziție în ierarhia statului, dar și pe seama unei atitudini ușor batjocoritoare. Ceea ce, repetăm, reprezenta un act de curaj în 1966.

Ion Țiriac a dat informații lipsite de valoare operativă

Ofițerii de securitate au constatat că nu le-au fost furnizate informații cu valoare operativă, că Țiriac se ocupa cu contrabanda, iar soția sa de origine germană avea părinți emigranți care intraseră în legătură cu Serviciul de Informații Vest-German. Țiriac refuza să dea Securității amănunte privind vizitele la socrii în RFG, iar cumnatul lui sosit în România avusese o atitudine suspectă. Dușmănoasă. Securitatea propune abandonarea sa ca agent întrucât era clar că nu pot colabora.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru autorii articolului, este evident faptul că s-a acționat cu prudență și diplomație, atitudini ușor nespecifice acelor vremuri. Vorbeam de un sportiv de la clubul Dinamo, ofițer de Miliție, cu rude în străinătate…”, se preciza în articolul respectiv.

A devenit urmăritul „Tănase” din colaboratorul „Titi Ionescu”

Apoi, Ion Țiriac a devenit din colaboratul „Titi Ionescu” urmăritul „Tănase”. În anul 2010, cei de la CNSAS au deci că fostul tenismen a semnat un angajament cu Securitatea Statului, însă nu a făcut poliție politică.

„Asupra sportivului Țiriac Ion, din secția Tenis de cîmp Dinamo București

Sportivul Țiriac Ion este angajat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (avînd gradul de sublocotenent) și în același timp student la Insitutul de Cultură Fizică, în anul II.

Ca valoare sportivă Țiriac Ion este maestru al sportului și cîștigător al titlului republican la proba de simplu în anii 1959, 1960 și 1961, iar la probele de dublu bărbați și mixt în anii 1960 și 1961.

Pe plan extern sportivul Țiriac Ion a obținut o serie de rezultate de mare valoare internațională, îndeosebi anul acesta la Cairo și Alexandria, unde a învins 3 dintre cei mai valoroși sportivi din lumea tenisului.

Din punct de vedere al manifestărilor pe teren, sportivul Țiriac Ion, în ultimul timp a avut o comportare foarte bună eliminând aproape total unele lipsuri sesizate în anii precedenți (...)”, era caracterizarea făcută lui Ion Țiriac.