Mohsen Fakhrizadeh. Ce rol exact juca savantul nuclear al Iranului?

O victimă a unui asasinat atribuit Israelului de către Iran? A gestionat „apărarea antiatomică”, așa cum spune Teheran? Sau a fost șeful unui program nuclear militar secret, așa cum a susținut premierul israelian Benjamin Netanyahu?

Mohsen Fakhrizadeh, omul de știință iranian care a fost, vineri,  victima unui asasinat  pe care Iran l-a atribuit Israelului, face parte din oamenii necunoscuți pe scena internațională care au ajuns la notorietate postumă.

Luni, a fost înmormântat cu un protocol demn de cei mai mari „martiri” ai Republicii Islamice. Deocamdată, iată ce se știe despre el și despre operația căreia i-a căzut victimă.

Un om important, chiar prea important

Eminentul fizician a fost suficient de important pentru a-l întâlni pe liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, în ianuarie 2019, după cum demonstrează fotografiile oficiale publicate după moartea sa, scrie Le Monde.

Suficient de important pentru a fi transportat în mașină blindată, pentru a beneficia de o escortă înarmată și pentru ca șeful Statului Major al Forțelor Armate, generalul-maior Mohammad Baghéri, să promită că o „răzbunare teribilă” îi va ajunge pe asasinii lui.

Suficient de important pentru a fi subiectul unei înmormântări de stat. Rămășițele sale au fost onorate sâmbătă și duminică în două dintre principalele locuri sfinte șiite ale Iranului (Mashhad și Qom), înainte de onoruri la mausoleul imamului Khomeini din Teheran.

Rugăciunea funerară a fost condusă, luni, de Ziaoddin Aqajanpour, reprezentant al liderului suprem Ali Khamenei, la Ministerul Apărării. „Doctorul martir” a fost înmormântat la Imamzadeh-Saleh, un important altar șiit din nordul Teheranului, unde au fost îngropați alți doi oameni de știință în 2010 și 2011.

Și, de asemenea, foarte important în ochii celor care l-au eliminat , pentru a justifica o operațiune care, după toate probabilitățile, necesită logistică și resurse avansate.

Abia după moartea lui Fakhrizadeh, ministrul apărării, Amir Hatami, a dezvăluit că acest savant atomist era unul dintre miniștrii săi adjuncți și șeful Organizației de cercetare și inovare în materie de apărare, Sepand, conform acronimului în persană.

Creierul nuclear iranian?

Ce rol exact a jucat acest fizician nuclear  în vârstă de 59 de ani, potrivit presei iraniene?

A fost el acel înalt funcționar care „a gestionat apărarea atomică” , făcând „o muncă considerabilă” în acest domeniu și jucând un „rol semnificativ în inovațiile în domeniul apărării” din țara sa, așa cum a spus generalul Hatami?

Sau, așa cum a spus premierul israelian Benjamin Netanyahu, în aprilie 2018 , a fost șeful unui program nuclear militar secret, pe care Teheran l-a negat întotdeauna?

„Amintiți-vă acest nume, Fakhrizadeh”, a lansat Netanyahu la acea vreme, arătând documente care, potrivit lui, dovedeau că Iran a mințit atunci când a afirmat că nu caută să se doteze cu arme nuclecare și că acordul nuclear din 2015 s-a bazat pe „înșelăciunea iraniană” .

Generalul Hatami, la rândul său, a negat faptul că Fakhrizadeh ar fi participat la orice program nuclear militar.

Pentru Karim Sadjadpour, de la grupului de reflecție american Carnegie Foundation for International Peace, „vor dura probabil luni, dacă nu chiar ani, pentru a aprecia toate consecințele morții lui Fakhrizadeh” . „Cei care au înțeles cu adevărat rolul exact pe care l-a jucat în activitățile nucleare de zi cu zi ale Iranului nu vorbesc, iar cei care vorbesc nu știu”, a scris el pe Twitter.

Presa americană l-a numit pe Mohsen Fakhrizadeh „ținta numărul unu a Mossad” , agenția israeliană de informații și „creierul programului nuclear al Iranului”.

Vizat de sancțiunile ONU

Înainte ca Netanyahu să vorbească despre el, Mohsen Fakhrizadeh a apărut în decembrie 2015 într-un document al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

Acest organism al ONU a considerat că el a condus, de la „începutul anilor  2000” , „activități în sprijinul unei posibile dimensiuni militare” a programului nuclear Iranian, începute „la sfârșitul anilor ’80, înainte de a fi regrupate sub conducerea sa într-un proiect numit AMAD, până când a fost abandonat „la sfârșitul anului 2003” .

În martie 2007, același Fakhrizadeh a fost vizat de sancțiunile Consiliului de Securitate al ONU împreună cu alte „persoane care contribuie la programul iranian de rachete nucleare sau balistice” .

Rezoluția 1747 a Consiliului l-a identificat drept „însărcinat cu cercetarea la Ministerul Apărării” și „fost șef al Centrului de Cercetare în Fizică (PHRC)” , menționând că „AIEA a cerut chestionarea lui cu privire la activitățile PHRC în timpul petrecut acolo, dar că a fost refuzată de Iran”.

Aceste sancțiuni au fost ridicate după intrarea în vigoare a acordului nuclear international Iranian încheiat la Viena, în 2015, între Republica Islamică și grupul 5 + 1 (China, Statele Unite, Franța, Marea Britanie, Rusia, Germania).

După decizia președintelui american Donald Trump de a retrage SUA din acest acord, în 2018 , sancțiunile emise de Washington în 2008 împotriva lui Fakhrizadeh, ca urmare a rezoluției 1747, au fost restabilite.

A lucrat la îmbogățirea uraniului

Potrivit vicepreședintelui iranian, Ali Akbar Saléhi, șeful Organizației Iraniene pentru Energie Atomică (OIEA), Fakhrizadeh obținuse un doctorat în „fizică și inginerie nucleară” și lucrase pentru teza sa cu Fereydoun Abbassi Davani, fostul șef al OIEA, el însuși ținta unei tentative de asasinat în 2010.

Evocând pentru mass-media de stat amintirea unui „prieten apropiat” și a „unei strânse colaborări profesionale de 34 de ani” , acesta din urmă a indicat că a fost pe front cu Fakhrizadeh în timpul războiului dintre Irak și Iran (1980-1988).

El „a lucrat în toate domeniile pentru a sprijini activitățile nucleare ale țării” , în special în ceea ce privește „îmbogățirea” uraniului, a continuat  Abbassi Davani, și a fost „un manager competent și un om de știință de prestigiu, și poate fi ridicat la același rang cu martirul Soleimani (generalul Qassem Soleimani eliminat în ianuarie de Washington) în domeniul științei și tehnologiei”.

„Slujba lui era atât de importantă pentru el”, a spus văduva lui Fakhrizadeh la televiziunea de stat,  la câteva ore după asasinarea acestuia.

Era „un soț bun și plin de compasiune și își iubea țara. Îi rog pe cei responsabili să continue pe calea pe care a urmat-o, astfel încât sângele lui să nu fi fost vărsat degeaba”.

O operațiune „complexă”

„Știam că a fost amenințat cu mortea în mai multe rânduri și că era urmărit”, a spus generalul Hatami. Fiul lor, Hamed Fakhrizadeh, a spus că mama sa era în mașină cu tatăl său în momentul atacului. Mohsen Fakhrizadeh a fost ucis lângă Teheran într-un atac cu vehicul capcană, urmat de deschiderea focului  împotriva mașinii în care se afla.

În interviurile cu presa iraniană, amiralul Ali Shamkhani, secretar al Consiliului Suprem de Securitate Națională, a vorbit despre „o operațiune complexă care implică utilizarea echipamentelor electronice”. 

Mujahedinii poporului, un grup de opoziție în exil, „trebuie să fi fost implicați”, dar „elementul criminal în toate acestea este regimul sionist și Mossad”, a spus el.

Ucis cu arme Made in Israel?

Potrivit acestuia, Mohsen Fakhrizadeh fusese vizat de mai multe ori în trecut, „dar de data aceasta inamicul a folosit un stil și o metodă complet noi, profesioniste și specializate, și a reușit să atingă obiectivul pe care l-a urmărit timp de 22 de ani”.

Fără a cita surse, agenția de știri iraniană Fars a susținut că atacul a fost efectuat folosindu-se o mitralierătrolată de la distanță  și montată pe un pickup Nissan.

Citând o „sursă informată” , Press TV, un canal tv de stat de știri  în limba engleză, a raportat că armele recuperate de la locul asasinării au fost „fabricate în Israel” . Până în prezent, Israel nu a comentat acuzațiile de la Teheran.