Evenimentul Zilei > International > Mohsen Fakhrizadeh. Ce rol exact juca savantul nuclear al Iranului?
Mohsen Fakhrizadeh. Ce rol exact juca savantul nuclear al Iranului?

Mohsen Fakhrizadeh. Ce rol exact juca savantul nuclear al Iranului?

O victimă a unui asasinat atribuit Israelului de către Iran? A gestionat „apărarea antiatomică”, așa cum spune Teheran? Sau a fost șeful unui program nuclear militar secret, așa cum a susținut premierul israelian Benjamin Netanyahu?

Mohsen Fakhrizadeh, omul de știință iranian care a fost, vineri,  victima unui asasinat  pe care Iran l-a atribuit Israelului, face parte din oamenii necunoscuți pe scena internațională care au ajuns la notorietate postumă.

Luni, a fost înmormântat cu un protocol demn de cei mai mari „martiri” ai Republicii Islamice. Deocamdată, iată ce se știe despre el și despre operația căreia i-a căzut victimă.

Un om important, chiar prea important

Eminentul fizician a fost suficient de important pentru a-l întâlni pe liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, în ianuarie 2019, după cum demonstrează fotografiile oficiale publicate după moartea sa, scrie Le Monde.

Suficient de important pentru a fi transportat în mașină blindată, pentru a beneficia de o escortă înarmată și pentru ca șeful Statului Major al Forțelor Armate, generalul-maior Mohammad Baghéri, să promită că o „răzbunare teribilă” îi va ajunge pe asasinii lui.

Suficient de important pentru a fi subiectul unei înmormântări de stat. Rămășițele sale au fost onorate sâmbătă și duminică în două dintre principalele locuri sfinte șiite ale Iranului (Mashhad și Qom), înainte de onoruri la mausoleul imamului Khomeini din Teheran.

Rugăciunea funerară a fost condusă, luni, de Ziaoddin Aqajanpour, reprezentant al liderului suprem Ali Khamenei, la Ministerul Apărării. „Doctorul martir” a fost înmormântat la Imamzadeh-Saleh, un important altar șiit din nordul Teheranului, unde au fost îngropați alți doi oameni de știință în 2010 și 2011.

Și, de asemenea, foarte important în ochii celor care l-au eliminat , pentru a justifica o operațiune care, după toate probabilitățile, necesită logistică și resurse avansate.

Abia după moartea lui Fakhrizadeh, ministrul apărării, Amir Hatami, a dezvăluit că acest savant atomist era unul dintre miniștrii săi adjuncți și șeful Organizației de cercetare și inovare în materie de apărare, Sepand, conform acronimului în persană.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.