Modificări la Codul Muncii. Salariații pot cere mutarea într-un post cu condiții mai bune. Intră în vigoare din 22 octombrie

Modificări la Codul Muncii. Salariații pot cere mutarea într-un post cu condiții mai bune. Intră în vigoare din 22 octombrie

Salariații pot solicita, angajatorilor, să fie mutați pe un post vacant care le asigură condiții de muncă mai favorabile. Măsura, prevăzută într-o modificare la Codul Muncii, intră în vigoare începând de sâmbătă, 22 octombrie. Condiția impusă este ca salariatul să-și fi încheiat perioada de probă și să aibă o vechime în muncă de cel puțin șase luni la același angajator.

Noul drept al angajaților este introdus de Legea 283/2022 în Codul muncii și presupune „dreptul de a solicita trecerea pe un post vacant care îi asigură condiții de muncă mai favorabile dacă și-a încheiat perioada de probă și are o vechime de cel puțin 6 luni la același angajator”. Legea intră în vigoare de sâmbătă, 22 octombrie, modificările fiind aprobate în Parlament și promulgate de președintele României.

Actul normativ interzice angajatorilor să-i persecute ori să-i concedieze pe salariații care își vor exercita acest drept și care cer să fie mutați într-un loc de muncă pe care îl consideră mai potrivit cu pregătirea și expertiza lor.

Pe de altă parte, angajatorul nu va fi obligat să dea curs solicitării lucrătorului, în schimb va trebui să-i răspundă motivat, în scris. Acesta va avea un termen de 30 de zile pentru elaborarea răspunsului care va curge din momentul primirii solicitării. Precizăm că obligația nu este de a accepta cererea, ci doar de a emite un răspus, negative sau pozitiv, argumentat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Legea 283 transpune în legislația națională Directiva europeană nr. 1.152/2019. Aceasta dă dreptul lucrătorilor cu forme de muncă atipice să poată trece la contracte cu normă întreagă sau pe durată nedeterminată. De asemenea, prevede ca mutarea pe un alt post să fie posibilă doar dacă există un astfel de job disponibil, iar în răspunsul dat, angajatorul trebuie să țină cont de nevoile sale, dar și de ale acestui salariat.

Legea poate fi interpretată în defavoarea angajaților

Legea 283/2022 mai prevede și că prin legi speciale pot fi reglemntate dispoziții specifice derogatorii pentru raporturile de muncă sau de serviciu ale personalului din cadrul serviciilor publice de urgență, a celui din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, personalul diplomatic și consular, magistrați, personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea, respectiv pentru raporturile de serviciu ale funcționarilor publice.

Pe de altă parte, noile reglementări pot da naștere unor limitări pentru angajat, într-o interpretare abuzivă. Specialiștii în dreptul muncii sunt de părere că un angajator poate restricționa, abuziv, dând o interpretare particulară acestor prevederi, accesul unui salariat la un post, în condițiile în care, deși îndeplinește condițiile/criteriile privind ocuparea acestuia are mai puțin de șase luni vechime sau se află în perioada de probă.