Această ediţie a festivaluluii de modă s-a impus nu doar prin show-rile extravagante, cât şi prin prezenţa unor case care, deşi consacrate la Londra, se dedicau în ultima vreme exclusiv Parisului.

Sarah Burton, directorul de creaţie al casei McQ (Alexander McQueen), a ales pentru prezentarea de ieri ţinute în tonuri de kaki, de inspiraţie militară, cărora le-a adăugat buzunare foarte mari. Nici încălţămintea nu a fost una banală, creatoarea alegând pentru modelele sale ghete cu toc stiletto, cu şnururi din piele. Coafurile proeminente au fost, şi de această dată, o altă etichetă a casei McQueen.

„Colecţia este o poveste de dragoste, dragoste pentru McQueen şi dragoste pentru marele stil englezesc”, a spus Sarah Burton.  Iar că succesul prezentării a fost unul scontat o demonstrează şi nerăbdarea cu care actriţa Salma Hayek a declarat presei că doreşte să îşi achiziţioneze imediat una dintre rochiile de pe podium.

Acelaşi stil pur englezesc l-a evocat, tot ieri, Christopher Bailey, directorul de creaţie al casei Burberry (foto). Modelele sale au purtat tricouri cu motive ornitologice şi s-au lăsat antrenate într-un spectacol la care prezenţa celebrităţilor a fost esenţială. Bonetele din tuid, o umbrele ale căror mânere aveau forma unui cap de raţă, fuste din catifea şi jachete matlasate, dar şi rochiile franjurate, gulerele brodate  au fost detaliile care au făcut deliciul publicului prezent la show-ul Burberry. “Mă încântă ideea de a amesteca motivele urbane cu acelea rurale”, şi-a explicat Bailey alegerea.  Rochiile sângerii sau din tiul negru cu ornamente florale, dar şi acelea din tartan cu mâneci transparente au fost piesele centrale ale defilării care a anunţat la Londra propunerile Burberry pentru sezonul toamnă-iarnă 2012-2013.

Atât Bailey, cât şi Sarah Burton au pus accent pe silueta feminină prin tăieturile clare, precise ale sacourilor, rochiile croite pe talie şi accesorizate cu centuri de inspiraţie militară şi funde  maro, orange sau galbene care au oferit outfiturilor un aer atât de modern.