Israel l-a prezentat pe Mohsen Fakhrizadeh drept șeful unui program iranian nuclear militar secret, pe care Republica Islamică l-a negat întotdeauna.
Autoritățile de la Teheran luau în calcul, duminică, răspunsul pe care Iran trebuie să-l dea după asasinarea lui Mohsen Fakhrizadeh, atribuită forțelor speciale din Israel, în timp ce se pregătea un serviciu religios special pentru Fakhrizadeh, într-un sanctuar șiit de prim rang, înainte de înmormântarea sa, care va avea loc luni.
Ayatollahul Ali Khamenei l-a calificat pe fostul specialist în energie nucleară drept „martir” și a cerut să-i fie continuate „eforturile științifice și tehnice”.
S-a rostit o rugăciune și trupul savantului a fost purtat în procesiune în jurul Mausoleului Imam Reza, unul din cele mai sfinte locuri ale musulmanilor șiiți, o onoare pe care Republica Islamică o rezervă pentru unii dintre cei mai eminenți „martiri” ai săi, scrie France 24.
Apel la răzbunare
În Parlament, parlamentarii au semnat în unanimitate un apel pentru a-l răzbuna pe omul de știință și pentru adoptarea unei legi prin care Iranul să înceteze să permită Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) să- inspecteze instalațiile nucleare, scrie Le Point.
Mohsen Fakhrizadeh a fost ucis vineri într-un atac cu o mașină capcană, urmat de deschiderea focului asupra mașinii în care se afla, potrivit Ministerului Apărării iranian, care a prezentat victima drept șeful departamentului său de cercetare și inovare, responsabil în special de „apărare antiatomică”.
Israel l-a prezentat pe Mohsen Fakhrizadeh drept șeful unui program nuclear militar secret iranian pe care Republica Islamică l-a negat întotdeauna.
Iran a acuzat direct Israel că se află în spatele morții lui Fakhrizadeh. Președintele Iranian, Hassan Rouhani, a declarat că statul evreu încearcă să semene „haosul” și a promis un răspuns „în timp util”.
Dar a avertizat, de asemenea, că Teheran nu va cădea în „capcana” pe care a întins-o, potrivit lui, Israel.
De la anunțul victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidențiale americane, Rouhani și-a înmulțit semnalele de deschidere, arătându-și dorința de a salva ceea ce poate fi salvat din acordul nuclear iranian.
Acest acord internațional oferă Teheranului scutirea de sancțiunile internaționale în schimbul garanțiilor, verificate de AIEA, destinate să ateste natura exclusiv pașnică a programului său nuclear.
Președintele SUA, Donald Trump, care a făcut din Iran oaia sa neagră, a retras unilateral SUA din acest acord, în 2018, la trei ani după ce pactul a fost încheiat la Viena, pe care premierul israelian Benjamin Netanyahu nu a încetat să-l combată.
„Revigorarea industriei nucleare glorioase”
Sancțiunile impuse sau reimpuse de Washington Republicii Islamice au aruncat economia iraniană într-o recesiune profundă și au determinat Iranul să suspende aplicarea majorității angajamentelor sale în cadrul alcordului nuclear, dar nu și accesul acordat inspectorilor AIEA.
Joe Biden a spus că vrea să readucă Statele Unite în acordul de la Viena. Însă el va avea puțin timp între preluarea funcției (20 ianuarie) și alegerile prezidențiale iraniene (18 iunie), pentru care conservatorii sunt favoriți după victoria lor în alegerile legislative din februarie, în detrimentul alianței moderatilor și reformatorilor care-l susțin pe Rohani.
Duminică dimineață, președintele Parlamentului, Mohammad-Bagher Ghalibaf, a pledat pentru „o reacție puternică” de natură să asigure „disuasiunea” și „răzbunarea”.
O declarație semnată de toți deputații judecă că „cel mai bun răspuns” la actele de „terorism și sabotaj” din partea Israelului, a Statelor Unite și a aliaților lor este „revigorarea industriei nucleare glorioase a Iranului” prin încetarea aplicării protocolului suplimentar al AIEA.
În temeiul acordului de la Viena, Teheran a fost de acord să respecte cerințele acestui document care prevede accesul nerestricționat al inspectorilor AIEA la instalațiile sale nucleare, chiar înainte de ratificarea sa de către Parlament.
Ultra-conservatorii cer bombardarea portului Haifa
De vineri, cei mai ultra-conservatori iranieni strigă stop inspectorilor agenției. „Nu numai că le vom interzice vizitele, ci și discuțiile lor cu experți sau oameni de știință”, a declarat deputatul Mahmoud Nabavian pentru agenția Tasnim.
Potrivit acestuia, Fakhrizadeh ar fi putut fi „identificat” de „inamic”, fie prin „muncă de informații”, fie prin „interviuri” pe care le-ar fi putut acorda AIEA, deci trebuie „tăiate toate căile care să permită oamenilor de știință iranieni să fie vizați”.
Dar Behrouz Kamalvandi, purtătorul de cuvânt al Organizației Iraniene pentru Energie Atomică, a declarat, sâmbătă, agenției de știri oficiale Irna că problema accesului inspectorilor ar trebui „decisă la cele mai înalte niveluri”, sugerând că acest lucru nu intră în responsabilitatea deputaților.
Într-un editorial violent, ziarul ultraconservator Kayhan a cerut un atac asupra portului israelian Haifa pentru a „distruge total infrastructura” și pentru a provoc amulte decese dacă se va „dvedi” că Israel este în spatele morții lui Fakhrizadeh .