Evenimentul Zilei > Politica > MOARTEA LUI BOGDAN GIGINĂ. 24 de senatori au fost prinși că au votat împotriva cererii DNA de urmărire penală a lui Gabriel Oprea. TRANSMITE-LE UN MESAJ!
MOARTEA LUI BOGDAN GIGINĂ. 24 de senatori au fost prinși că au votat împotriva cererii DNA de urmărire penală a lui Gabriel Oprea. TRANSMITE-LE UN MESAJ!

MOARTEA LUI BOGDAN GIGINĂ. 24 de senatori au fost prinși că au votat împotriva cererii DNA de urmărire penală a lui Gabriel Oprea. TRANSMITE-LE UN MESAJ!

Agenția de presă Mediafax a identificat, pe baza fotografiilor făcute în plenul Senatului, 24 de senatori care au votat împotriva cererii DNA de urmărire penală a fostului vicepremier Gabriel Oprea, în dosarul în care era acuzat pentru uciderea din culpă a polițistului Bogdan Gigină. Este vorba de parlamentari de la PSD, ALDE, PRU şi foşti membri UNPR, printre care se numără Călin Popescu Tăriceanu, Șerban Nicolae, Ioan Chelaru sau Ilie Năstase.

Aceştia au introdus bila albă în urna neagră şi invers pentru a respinge ridicarea imunităţii fostului vicepremier, în prezent membru al Senatului. Este vorba de:

1. Ionel Agrigoroaie (PSD);
2. Alexandru Cordoş (PSD);
3. Octavian Bumbu (PSD);
4. Cristian Dumitrescu (PSD);
5. Daniel Savu (PRU);
6. Petru Frătean (PSD);
7. Gabriela Creţu (PSD);
8. Georgică Severin (PSD);
9. Ioan Chelaru (PSD);
10. Marius Bota (PSD);
11. Nicolae Moga (PSD);
12. Petru Filip (PSD);
13. Şerban Nicolae (PSD);
14. Florea Voinea (PSD);
15. Călin Popescu Tăriceanu (ALDE);
16. Daniel Barbu (ALDE);
17. Mihai Niţă (ALDE);
18. Eugen Durbacă (ALDE);
19. Iulian Cristache (Independent, ex-PPDD, ex-UNPR);
20. Gabriel Oprea (Independent, ex-UNPR);
21. Ilie Năstase (Independent, ex-UNPR, ex-PC);
22. Constantin Popa (Independent, PPDD, ex-UNPR);
23. Gheorghe Saghian (Independent, ex-PSD);
24. Valer Marian (Independent, ex-PSD).

Potrivit fotografiilor,  33 din cei 51 de senatori liberali au votat pentru ridicarea imunităţii lui Gabriel Oprea.

Fostul vicepremier nu poate fi urmărit penal pentru uciderea din culpă a polițistului Bogdan Gigină, după ce plenul Senatului a respins luni solicitarea DNA. Decizia a fost luată cu 73 de voturi "împotriva" solicitării DNA şi doar 45 voturi "pentru", 6 voturi anulate. Votul a fost secret cu bile.

Procurorii îl acuză pe fostul vicepremier că a impus, în seara zilei de 20 octombrie 2015, cu încălcarea dispozițiilor legale, ca deplasarea de la sediul SRI la domiciul său să se facă cu viteză foarte ridicată, situație care a dus la accidentul rutier în care a murit polițistul- motociclist Bogdan Gigină.

 

 

 

 

Anterior votului, senatorul PSD Şerban Nicolae i-a îndemnat pe colegii din Senat să se pronunţe împotriva cererii DNA de urmărire penală a lui Gabriel Oprea în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină, lansându-se într-un atac dur la adresa procurorilor anticorupţie.

Fostul vicepremier Gabriel Oprea le ceruse şi el senatorilor să voteze împotriva cererii DNA de urmărire penală a sa pentru ucidere din culpă, susţinând că, aflat pe bancheta din spate a maşinii, nu avea cum să fie vinovat de moartea poliţistului Bogdan Gigină.

Senatorii din Comisia juridică avizaseră favorabil cererea DNA de începere a urmăririi penale a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină.

Dosarul DNA conţine 18 volume. "La momentul producerii accidentului, victima Gigină Bogdan-Cosmin făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire al ministrului Oprea Gabriel. Acest dispozitiv, asigurat de către Brigada de Poliţie Rutieră din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, era format dintr-un motociclist rutier (victima Gigină Bogdan-Cosmin) şi un echipaj format dintr-un ofiţer şi un agent de poliţie aflaţi într-un autoturism de poliţie rutieră. Acest dispozitiv preceda în trafic autoturismul în care se afla ministrul Oprea Gabriel. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuinţa sa situată în cartierul Cotroceni", susţin procurorii într-un comunicat de presă.

Potrivit DNA, din probele de la dosar ar rezulta indicii că "încălcând dispoziţiile legale care reglementează însoţirea demnitarilor, ministrul de interne Oprea Gabriel a dispus, pentru sine, să beneficieze de însoţire cu echipaje de poliţie rutieră cu titlu permanent, ca aceste echipaje să fie formate atât dintr-un autoturism de poliţie rutieră (un agent şi un ofiţer de poliţie rutieră), cât şi dintr-o motocicletă a poliţiei rutiere".

Gabriel Oprea, în calitate de ministru, realiza în medie cinci deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoţit de echipaje ale poliţiei rutiere, numărul fiind "de aproximativ trei ori mai mare decât cele realizate în aceeaşi perioadă pentru însoţirea preşedintelui României şi de aproximativ două ori mai mare decât cel corespunzător prim-ministrului, demnitari îndreptăţiţi la însoţire permanentă conform prevederilor legale", explică DNA.