Miza uriașă a conflictului de la metrou. Ion Rădoi și apropiații săi vor să pună mâna pe banii și activele USLM

Miza uriașă a conflictului de la metrou. Ion Rădoi și apropiații săi vor să pună mâna pe banii și activele USLM

Pe data de 12 August, un complet de vacanță al Curții de Apel București, format din judecătoarele Nadia Adina Guluțanu și Daniela Panioglu, a anulat hotărârea Tribunalului București și a decis ridicarea măsurilor preventive impuse de procurorii DNA împotriva liderului de sindicat de la Metrou, Ion Rădoi și a concubinei acestei, comercianta cu spații în stațiile de metrou, Elena Claudia Minea. 

Cele două judecătoare au decis, definitiv, anularea controlului judiciar pentru cei doi și în plus, pentru Rădoi, ridicarea restricției ca acesta să își mai desfășoare activitatea de lider sindical. Astfel, Ion Rădoi, ar fi trebuit să își reia funcția de președinte al USLM, sindicatul lucrătorilor de la metroul bucureștean.

Pentru că a fost weekend prelungit și ziua de 15 August a fost zi liberă de sărbătoarea Sfintei Maria, Biroul Executiv al USML s-a reunit pe data de 17 August și conform Codului Muncii a decis ca Ion Rădoi să rămână suspendat din funcție până la finalizarea dosarului penal în care acesta a fost trimis în judecată de către DNA.

Decizia, luată în unanimitate de liderii sindicali, l-a uimit pe Ion Rădoi. Așa că pe data de 22 August, Ion Rădoi, susținut de câțiva membri sindicali și mai mulți oameni fără legătură cu sindicatul sau cu activitatea de la metrou, s-au adunat în sediul USLM din stația de metrou Unirii 1 și au intrat în conflict direct cu ceilalți sindicaliști din conducere.

Ne puteți urmări și pe Google News

Așa-zisa  ședință a degenerat și au existat inclusiv conflicte fizice. Oamenii lui Rădoi s-au pălmuit cu membrii BEX și cu membrii de sindicat care au refuzat să-l mai primească pe acesta în fruntea USML, sub privirile indulgente ale polițiștilor de la Poliția Metrou.

Liderul sindical a fost trimis în judecată pentru șantaj și influențarea autorităților

Ion Rădoi a fost trimis în judecată de către procurorii DNA pentru șapte fapte materiale infracționale. Acesta este acuzat de infracțiunile de folosire a influenței sau autorității de către o persoană ce deține o funcție de conducere într-un sindicat, având ca scop obținerea de foloase necuvenite  și șantaj. Concubina sa, doar pentru trei fapte materiale, pentru complicitate la infracțiunea de folosire a influenței sau autorității de către o persoană ce deține o funcție de conducere într-un sindicat, având ca scop obținerea de foloase necuvenite.

Toată activitatea infracțională se învârte în jurul spațiilor comerciale din stațiile de metru și a firmei sindicatului, Sindomet Servcom SRL. Cu toate că rechizitoriul procurorilor DNA nu este încă public pentru că încă nu a început judecata pe fond, în cele 131 de volume ale probatoriului acuzării, se regăsesc interceptări, declarații de martor și alte probe ale activității infracționale pe care procurorii le consideră edificatoare.

În urma anchetei judiciare, la dosar se regăsesc probe ale șantajului dar și dovezi cu privire la concesiunea spațiilor comerciale obținute la prețuri modice de către concubina lui Rădoi și familia acestuia care au fost concesionate apoi către alți comercianți la prețuri de zeci de ori mai mari. Practic, metroul bucureștean devenise o feudă a liderului de sindicat Ion Rădoi și a acoliților acestuia. Inclusiv angajările de la Metrorex se făceau numai cu acordul liderului sindical și cu prioritate pentru rudele acoliților săi.

 

Procurorii au mai deschis un dosar pentru o mașină de lux cumpărată din banii sindicatului, dar folosită de fiul concubinei lui Ion Rădoi

Din dosarul penal principal a mai fost disjuns un dosar privind achiziționarea de către sindicat a unei mașini de lux care ar fi trebuit să fie la dispoziția conducerii USLM. Cu toate acestea, limuzina Audi QS 5 a ajuns să fie folosită de către fiul concubinei lui Rădoi, angajat și el la metrou, cu toate că a fost plătită din banii sindicatului.

Istoria pe scurt a mașinii este următoarea. Ion Rădoi și-a informat colegii din Biroul Executiv că vrea o mașină pentru sindicat. Le-a spus că a și identificat o mașină la o firmă de leasing. Mașina aparținuse unei firme a familiei concubinei acestuia, mai exact a lui Andrei Drăgan, fiul Elenei Minea. Mașina a fost preluată de USLM de la firma de leasing și ratele sunt plătite din fondurile sindicatului.

În plus, Rădoi a plătit firmei respective, din banii sindicatului, avansul și ratele achitate deja de către concubina sa. După care mașina a ajuns înapoi la Andrei Drăgan, fiul Elenei Minea, care o conduce și astăzi. Demersurile membrilor BEX ai USLM de recuperare a mașinii nu au avut succes cu toate că aceștia plătesc încă ratele la leasing. Procurorii DNA au disjuns acest dosar și încă fac cercetări.

Mai mulți oameni au pătruns în zona interzisă de la metrou pentru a-l susține pe Ion Rădoi

Sediul sindicatului de la metrou, USLM, se află în incinta stației de metrou Unirii 1. Pentru a intra în acest spațiu, este nevoie de legitimație de acces deoarece trecerea se face prin dispeceratul de control trafic iar intrarea persoanelor neautorizate este interzis. Cu toate acestea, la ședința de acum două zile, convocată de Ioan Rădoi cu ocazia revenirii sale la conducerea sindicatului, au participat câteva zeci de persoane care nu au legătură cu METROREX.

Oamenii respectivi au fost aduși de Ion Rădoi pentru a pune presiune pe membrii Biroului Executiv. Mulți dintre cei aduși acolo erau fie pensionari de la METROREX, fie oameni aduși din județul Giurgiu, de acolo de unde Ion Rădoi a fost deputat PSD. Aceștia au făcut scandal și au amenințat cu bătaia membrii biroului executiv al USLM care au dat decizia de suspendare a lui Rădoi din funcția de președinte al USML până la finalizarea procesului penal în care acesta are calitatea de inculpat.

Judecătoarele care i-au condamnat pe Sorin Oprescu și Lucian Duță l-au lăsat liber pe Ion Rădoi

Ion Rădoi a primit control judiciar și interdicția de a mai desfășura activitatea de lider sindical încă de acum un an, prin Ordonanța DNA. El a fost trimis în judecată la Tribunalul București însă până la această dată procesul nu a intrat pe fond. Încă se judecă  pe măsuri și excepții în cameră preliminară. De atunci avocații lui Ion Rădoi s-au străduit să obțină pentru acesta și concubina lui ridicarea măsurilor preventive.

Acțiunile lor au fost fără succes până acum, pe 12 August, când Completul de concediu al Curții de Apel format din judecătoarele Guluțanu și Panioglu au decis ridicarea măsurilor preventive dispuse de procurorii DNA. Cele două judecătoare sunt renumite pentru deciziile lor. Două dintre deciziile recente ale acestui Complet sunt condamnările grele date lui Sorin Oprescu și  lui Lucian Duță care au stârnit controverse în spațiul public prin motivările aduse.

Judecătoarea Nadia Guluțanu a fost anchetată de SIIJ alături de procuroarea DIICOT Codruța Trandafir, pentru nereguli într-un alt dosar, celebrul dosar “Zahărul”, când a permis unei firme inculpate să vândă marfa aflată sub sechestru la un preț mult diminuat către o altă firmă inculpată în dosar. Prejudiciul este de câteva milioane de euro, însă după desființarea SIIJ, nu se știe unde a ajuns dosarul judecătoarei și care este stadiul cercetărilor.

Atitudinea celor două judecătoare în dosarul lui Ion Rădoi a uimit multă lume din mediul juridic. Așa cum am arătat și în articolul în care am relatat cele întâmplare  atunci în instanță, în sala de judecată susținătorii lui Rădoi au sfidat curtea, s-au plimbat prin sală în timpul audierii și au filmat. Cu toate acestea cele două judecătoare nu i-au amendat pe sindicaliști, rezumându-se la a le spune că “în loc să-l susțină îi fac mai mult rău”.

Membrii BEX al USLM l-au suspendat pe Rădoi pe Codul Muncii

După ridicarea măsurilor preventive de către instanța de la CAB, pe data de 17 August, conducerea USLM a decis să îi suspende Contractul Individual de Muncă lui Ion Rădoi, conform articolului 52.1, lit b, teza a doua din Codul Muncii. Conform acestui articol, angajatorul are obligația de a suspenda CIM președintelui de sindicat, dacă acesta a fost trimis în judecată pentru fapte penale incompatibile cu funcția sa.

Ion Rădoi a fost trimis în judecată tocmai pentru fapte comise în exercitarea funcției de lider sindical. De asemenea, angajatorul lui Ion Rădoi este USML, sindicatul lucrătorilor de la METROREX. De aceea, toți cei 13 membrii ai BEX USLM au votat în unanimitate suspendarea CIM al lui Ion Rădoi până la finalizarea procesului penal care are ca obiect dosarul  numărul 10094/3/2022. Dosarul în cauză se află încă în stadiul de Cameră Preliminară din luna aprilie, urmând ca instanța Tribunalului București să fixeze data începerii procesului pe fondul cauzei.

Susținătorii lui Rădoi, membrii ai clanurilor interlope și presupuși ofițeri SRI și DGA

Când a aflat despre decizia colegilor săi din BEX, Ion Rădoi și-a convocat susținătorii pe rețelele de socializare la sediul sindicatului pentru data de 22 August ora 10. Aceștia au venit în număr de câteva zeci, atât membrii de sindicat fideli lui Rădoi cât și oameni din afara METROREX. Aceștia s-au adunat în sediul sindicatului din stația de metrou Unirii 1, mulți dintre ei neavând dreptul de a intra în acel spațiu.

Susținătorii lui Ion Rădoi i-au agresat fizic și verbal pe membrii BEX și au cerut alegeri anticipate la USLM. Printre susținătorii lui Rădoi se află, conform declarațiilor unor membrii de sindicat, inclusiv reprezentanți ai clanurilor interlope, care au primit spații comerciale sau contracte de publicitate de la fostul șef al USML, sau oameni care se prezintă ca fiind ofițeri SRI sau DGA și care au membrii ai familiei angajți în METROREX sau li s-a promis că vor fi angajați. Dar acest subiect face obiectul unei anchete viitoare.

Sindicaliștii s-au pălmuit, Poliția Metrou a refuzat să se amestece în conflict

La ședința convocată de Ion Rădoi pe 22 August, acesta i-a amenințat pe membrii de sindicat care susțin decizia biroului executiv de a-l suspenda, că vor fi dați afară de la METROREX.  Acest gen de amenințări precum și amenințări cu violențe fizice, au tot apărut pe rețelele de socializare dar și în sala de ședință. La întrunirea convocată de Ion Rădoi au fost prezenți și avocații celor două tabere.

Avocata lui Rădoi a acreditat ideea că ridicarea măsurilor preventive de către instanța de la CAB echivalează cu confirmarea nevinovăției acestuia, inducând în felul acesta ideea că Rădoi poate reveni la conducerea sindicatului, chiar dacă procesul respectiv nici nu a început încă. Spiritele s-au încins și în afara înjurăturilor, s-a lăsat inclusiv cu pălmuiri și agresiuni fizice între cele două tabere.

Avocata care reprezintă BEX al USLM a cerut sprijinul Poliției Metrou, unde a vrut să depună plângere. Inspectorul Andrei Cărămidă, șeful Biroului de ordine Publică din PM, a refuzat să înregistreze plângerea. Acesta este cunoscut ca un apropiat al lui Ion Rădoi. El le-a cerut celor din BEX să depună plângerea direct la Parchet ca să nu trebuiască el să dea socoteală lui Ion Rădoi și susținătorilor acestuia.

Rădoi vrea să angajeze un avocat la sindicat care să se lupte în instanță cu avocatul lui pentru presupuse drepturi salariale

Conform spuselor mai multor oameni din sindicatul de la METROREX, miza revenirii lui Ion Rădoi la conducerea USLM este foarte mare. Una dintre mize este recuperarea drepturilor bănești pe care Rădoi le pretinde de la angajator.

Ion Rădoi este angajat al sindicatului pe un salariu de aproximativ 10 mii euro lunar. Acesta a dat în judecată sindicatul și cere suma de 700 mii lei. Din poziția de președinte de sindicat, Rădoi vrea să angajeze un avocat al USLM care să se “lupte” în instanță cu avocatul său personal pentru recuperarea banilor. Cu alte cuvinte vrea să fie sigur că va câștiga acești bani care îi vor fi plătiți de către salariații METROREX care cotizează la sindicat.

O altă miză a revenirii lui Rădoi la conducerea sindicatului, conform surselor din interiorul USLM, este că acesta și apropiații lui vor să  vândă activele sindicatului. USLM deține mai multe terenuri și clădiri în stațiuni turistice.

Scandalul de la sindicatul din METROREX poate pune în pericol siguranța călătorilor

Subiectul scandalului de la sindicatul din METROREX prezintă interes nu numai prin prizma laturii penale, dar și prin cea a siguranței călătorilor cu metroul. De multe ori bucureștenii au trăit pe pielea lor consecințele grevelor din transportul subteran.

Mai ales că Ion Rădoi a afirmat cu ocazia audierii sale de la CAB, atunci când i-au fost ridicate măsurile preventive,  că problemele actuale de la metrou privind întârzierile garniturilor sunt cauzate de faptul că el nu mai este lider de sindicat. Dar despre legăturile lui Ion Rădoi cu actuala conducere a METROREX și despre afacerile acestuia și a concubinei acestuia pe spatele companiei, voi reveni în episoadele următoare.