Mituri despre alimentație, demontate de către nutriționiști. Ce ascund produsele fără grăsimi

Mituri despre alimentație, demontate de către nutriționiști. Ce ascund produsele fără grăsimi Alimente. Sursa foto: David Izquierdo | Dreamstime.com

Există multe convingeri populare despre ce este sănătos în alimentație. În realitate, nutriția este un domeniu complex, iar ceea ce funcționează pentru unii poate să nu fie potrivit pentru alții. Dietele echilibrate sunt esențiale.  Există numeroase mituri și concepții greșite despre alimente, spune Maxine Yeung, dietetician și antrenor wellness certificat. Pentru a clarifica lucrurile, Yahoo Life a vorbit cu opt dieteticieni experți în nutriție, întrebându-i ce mituri despre nutriție ar dori să demonteze.

Specialiștii au identificat câteva concepții greșite care îi fac pe unii să adopte extreme, crezând că mănâncă sănătos.

Mituri despre alimentație

Mit: Conținutul scăzut de calorii și grăsimi este automat mai sănătos. Aceasta este o idee eronată.

„Optarea pentru cele mai puține calorii posibile vă va lăsa, de obicei, flămând și nesatisfăcut, ceea ce va duce la supraalimentare", spune Alyssa Pacheco, dietetician și fondator al PCOS Nutritionist Alyssa, pentru Yahoo Life.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alimentele cu multe calorii, cum ar fi nucile, avocado și uleiurile, sunt bogate în nutrienți și susțin sănătatea. Grăsimile ajută la sațietate, absorbția vitaminelor liposolubile și adaugă aromă. În plus, multe produse cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi iaurtul sau sosurile, pot avea zahăr adăugat pentru a compensa pierderea de gust, avertizează Catherine Karnatz, dietetician și creator al Nutrition Education RD.

Mit: Zahărul natural este mai sănătos decât zahărul de masă. Deși mierea sau siropul de arțar au proprietăți benefice, consumul excesiv de zahăr, de orice fel, poate crește riscul de diabet, boli cardiovasculare, cancer și alte probleme de sănătate.

„La sfârșitul zilei, corpul tău digeră toate acestea ca fiind zahăr", spune Pacheco.

Mit: Sarea de mare este mai sănătoasă decât sarea de masă. Sarea de mare și sarea de Himalaya au cam același conținut de sodiu, aproximativ 40%, similar cu sarea de masă.

„Consumul excesiv de sodiu este asociat cu hipertensiunea arterială și alte probleme de sănătate, așa că este important să limităm aportul de sodiu, indiferent de tipul de sare folosit", a declarat Michelle Rauch, dietetician pentru Actors Fund, pentru Yahoo Life.

Este interzis mâncatul după ora 19?

Mit: Ouăle sunt rele și cresc colesterolul. Specialiștii contrazic acest mit și subliniază că consumul de șase până la 12 ouă pe săptămână, într-o dietă sănătoasă pentru inimă, este considerat sigur.

Ouăle sunt o sursă accesibilă de proteine de înaltă calitate. Ele sunt bogate în vitaminele B, vitamina D și colină și aduc numeroase beneficii pentru sănătate.

„Sunt o sursă de proteine versatilă care poate fi adăugată la multe mese", spune Umo Callins, dietetician sportiv și proprietar al Well Rooted Health and Nutrition, pentru Yahoo Life.

Mit: Nu ar trebui să mâncăm după ora 18 sau 19 (sau când soarele apune). Mai multe studii arată că mâncatul târziu nu duce neapărat la creșterea în greutate, ci cantitatea mare de alimente consumate seara. Totuși, mâncatul mai devreme poate ajuta la controlul foamei și prevenirea supraalimentării.

Rhyan Geiger, dietetician și autor, recomandă să analizăm obiceiurile alimentare în loc să stabilim o oră limită arbitrară. Dacă mâncatul târziu afectează digestia, refluxul sau somnul, este bine să luăm ultima masă sau gustare cu două-trei ore înainte de culcare.

Mit: Cafeaua poate înlocui o masă. Greșit! Cafeaua nu poate substitui micul dejun sau orice altă masă. Deși bogată în antioxidanți, are doar aproximativ 5 calorii și nu conține proteine, grăsimi sau carbohidrați.

„Nu vă va lăsa sătui și plini de energie în același mod în care o face un mic dejun convențional", spune Patricia Kolesa, dietetician și proprietar al Dietitian Dish, pentru Yahoo Life, potrivit Adevărul.

Revista presei