Deschiderea faţă de greco-catolici a Mitropolitului Banatului, Înalt Preasfinţia Sa Nicolae Corneanu, dar şi a Episcopului de Oradea, Sofroniu Drincea, continuă să nască dispute în interiorul Bisericii Ortodoxe Române. Pe de o parte, aripa conservatoare este de părere că cei doi înalţi prelaţi ar trebui excluşi din rândurile preoţimii.

Aripa moderată susţine că gestul Mitropolitului Banatului de a se împărtăşi la o slujbă grecocatolică, iar al Epsicopului de Oradea de a binecuvânta agheasma alături de un episcop grecocatolic reprezintă un pas semnificativ spre unitatea bisericii. Faptul că Mitropolitul Clujului, ÎPS Bartolomeu Anania, a cerut caterisirea Mitropolitului Banatului, ÎPS Nicolae Corneanu, şi retragerea Episcopului de Oradea este o premieră pentru BOR.

„Într-adevăr este o noutate. Eu nu îmi aduc aminte să se mai fi discutat astfel de chestiuni. Vă repet, caterisirea Mitropolitului Corneanu nu este o pedeapsă, ci o consecinţă a faptei sale“, a spus Mitropolitul Clujului, ÎPS Bartolomeu Anania.

Decizia Sinodului,
în aşteptare, în iulie

Caterisirea Mitropolitului Banatului va fi discutată la Sinodul BOR din 8-9 iulie 2008, odată cu situaţia Episcopului de Oradea. Ultimul caz a fost analizat însă în Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, însă ÎPS Bartolomeu a spus că Episcopul Sofroniu Drincea nu a recunoscut nimic din acuzaţiile care i se aduceau.

„Am adus probe care dovedeau că la slujba de sfinţire a Agheasmei Mari a participat şi episcopul greco-catolic de Oradea, dar Sofroniu nu a recunoscut nimic. Noi am cerut acordul Sinodului Permanent şi l-am obţinut, pentru ca acest caz să fie discutat la Sinodul din data de 8-9 iulie. Eu am cerut retragerea episcopului Sofroniu. Dacă episcopul va regreta sincer şi va avea o atitudine sinceră, cred că va putea fi iertat“, a mai spus Mitropolitul Bartolomeu Anania. În replică, Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe a Oradiei a comunicat faptul că această instituţie de cult îşi însuşeşte decizia Sfântului Sinod Plenar.

TIMIŞOARA

Miting de susţinere în Piaţa Operei

Oamenii de rând şi oficialităţ ile din Timişoara îşi manifestă susţinerea faţă de Mitropolitul Banatului. Azi, la ora 20.00, în faţa Operei sunt aşteptaţi, cu o lumânare în mână, toţi timişorenii care apreciază gestul ecumenic al mitropolitului de a se împărtăşi într-o biserică grecocatolică.
 
„Sâmbătă seara voi fi şi eu prezent în faţa Operei la manifestaţia de susţinere a mitropolitului. Am încredere în Înalt Prea Sfinţia Sa şi nu pot decât să-i mulţumesc pentru ceea ce a făcut“, a declarat Constantin Ostaficiuc, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş.

„Vreau să-mi demonstrez dragostea faţă de biserică şi ÎPS Corneanu, despre care toată lumea ştie că este un om deosebit. Din păcate, spre regretul meu, nu pot participa sâmbătă seara la manifestarea de susţinere a Înalt Prea Sfinţiei Sale, pentru că voi fi deja plecat, altfel aş fi fost şi eu în Piaţa Operei“, a declarat Costel Busuioc, prezent joi la Timişoara pentru un concert caritabil.

În contrapartidă, Patriarhia Română a lansat ieri un apel „la calm şi înţelepciune“. „Patriarhia Română recomandă clerului şi credincioşilor săi abţinerea de la manifestări sau demonstraţii publice animate de duh lumesc, întrucât astfel de acţiuni slăbesc credibilitatea creştină în societate. Problemele bisericeşti trebuie rezolvate în forurile bisericeşti competente“, se arată în comunicatul transmis de Patriarhia Română.

PILDĂ

Greco-catolicii clujeni sunt revoltaţi de reacţia BOR

Episcopul greco-catolic de Cluj- Gherla, Florentin Crihălmeanu, a reacţionat faţă de atacurile la adresa Mitropolitului Corneanu. PS Florentin face trimitere la un verset de la capitolul Sf. Ioan Evanghelistul.

„Dacă cineva zice: Îl iubesc pe Dumnezeu!, dar pe fratele său îl urăşte, mincinos este. Pentru că cel ce nu-şi iubeşte fratele pe care-l vede, nu-L poate iubi pe Dumnezeu pe Care nu-L vede“. Episcopul Florentin a precizat că este revoltat profund şi întristat deoarece acuza- ţiile aduse lui ÎPS Nicolae s-au deplasat treptat dinspre evenimentul în sine spre Biserica Greco-Catolică.