Mită în criptomonede pentru a-i scăpa pe ucraineni de încorporare. Scandal în Republica Moldova
- Emma Cristescu
- 4 ianuarie 2023, 21:08
Un polițist de frontieră din Republica Moldova a primit mită în criptomonede pentru a ajuta ucrainenii să fugă de război. Bărbatul avea un plan foarte bine pus la punct, dar a fost prins și arestat.
Un polițist de frontieră din Republica Moldova a fost arestat pentru luare de mită în criptomonede. El ajuta ucraineii să scape de război și să treacă frontiera. El și complicele lui cereau sume între 12.500 de dolari şi 600 de euro.
Un polițist de frontieră și complicele său au fost ținuți în izolatorul Centrului Național Anticorupție. Cei doi sunt cercetați penal pentru trafic de influență și corupție pasivă.
Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au aflat că sute de bărbaţi din Ucraina au reuşit să treacă frontiera cu Republica Moldova cu ajutorul unor bărbați. Vinovații se axau pe coruperea grănicerilor şi implicarea grupărilor criminale organizate. Suma pe care ucrainenii o plăteau pentru „libertate” nu era deloc mică, ci între 1.000 şi 5.000 de euro.
Mită în criptomonede pentru a scăpa de război
Membrii grupului infracțional au fost prinși chiar în momentul în care ajutau doi cetățeni ai Ucrainei să treacă granița. Ei cereau suma de 12.500 de dolari şi 600 de euro în criptomonede pentru acest ajutor.
„Exercitând influență asupra polițistului de frontieră, contra unei remunerări ilicite, a fost asigurată introducerea în Sistemul informațional „Traversări” a informației privind intrarea cetățenilor Ucrainei pe teritoriul Moldovei și aplicarea ștampilelor corespunzătoare în pașapoarte. În cadrul urmăririi penale, au fost obținute probe privind transferurile în criptomonedă și s-a constatat că cetățenii menționați nu au traversat frontiera prin Punctul de trecere Giurgiulesti-Reni, așa cum era indicat în Sistemul informational”, a anunțat Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, potrivit anticoruptie.md.
Mai mult, după 24 februarie au fost deschise circa 2.100 de urmăriri penale: peste 430 dintre acestea – pentru transfer ilegal de persoane, 1.650 – pentru fals în înscrisuri, peste 20 – pentru sustragere de la proiect.
Peste 950 de persoane au fost acuzate de încălcarea legii, 350 de persoane au fost deja trase la răspundere penală. Au fost înregistrate și 410 încercări zadarnice de miturire a grănicerilor în valoare de peste 4,9 milioane UAH.