Mit sau adevăr. Consecințele consumului de apă minerală asupra sănătății

Mit sau adevăr. Consecințele consumului de apă minerală asupra sănătății Apă minerală, sursa foto: wikipedia

Plată sau minerală? Este o întrebare auzită frecvent în cafenele sau restaurante, și oamenii probabil au o preferință. Dar există vreo diferență pentru sănătatea dumneavoastră? Iată de ce nu trebuie să renunțați la apa minerală.

Acest articol se concentrează în special pe compararea apei plate cu apa carbogazoasă. Apa gazoasă, apa minerală, apa tonică și apa aromatizată sunt similare, dar nu sunt același produs.

Cum se creează apa minerală

Bulele din apa carbogazoasă sunt create prin adăugarea de dioxid de carbon în apa filtrată. Acesta reacționează pentru a produce acid carbonic, ceea ce face ca apa gazoasă să fie mai acidă (cu un pH de aproximativ 3,5) decât apa plată (mai aproape de neutru, cu un pH de aproximativ 6,5-8,5).

Băutura mai sănătoasă

Apa este cea mai bună modalitate de a ne hidrata organismul. Cercetările arată că, atunci când vine vorba de hidratare, apa plată și apa minerală sunt la fel de eficiente.

Unii oameni cred că apa este mai sănătoasă atunci când provine dintr-o sticlă sigilată. Dar în Australia, apa de la robinet este monitorizată foarte atent. Spre deosebire de apa îmbuteliată, aceasta are și beneficiul suplimentar al fluorurii, care poate ajuta la protejarea copiilor mici împotriva cariilor dentare. Apa minerală sau plată este întotdeauna mai bună decât băuturile aromatizate sau sucurile îndulcite artificial.

Fără dovezi

Nu există nicio dovadă că apa minerală vă afectează oasele. Deși consumul excesiv de băuturi răcoritoare este legat de creșterea numărului de fracturi, acest lucru se datorează în mare parte asocierii lor cu rate mai mari de obezitate.

Apa minerală este mai acidă decât apa plată, iar aciditatea poate înmuia smalțul dinților. De obicei, acest lucru nu este ceva care să vă îngrijoreze prea mult, cu excepția cazului în care este amestecată cu zahăr sau citrice. Acestea au niveluri mult mai ridicate de aciditate și pot afecta dinții.

Efectele apei minerale asupra dinților

Efectele apei minerale asupra dinților, sursa foto: wikipedia

Cu toate acestea, dacă scrâșniți dinții des, acidul ar putea spori daunele pe care le provoacă. Dacă întreprindeți un proces de albire la domiciliu, apa minerală ar putea decolora dinții. În majoritatea celorlalte cazuri, ar fi nevoie ca o cantitate mare de apă minerală să fie consumată pentru o perioadă lungă de timp pentru a provoca daune vizibile dinților.

Efectele asupra digestiei

Există o concepție greșită conform căreia consumul de apă (de orice fel) la masă este nociv pentru digestie. Deși, teoretic, apa ar putea dilua acidul gastric (care descompune alimentele), practica de a o bea nu pare să aibă niciun efect negativ. Sistemul tău digestiv pur și simplu se adaptează la consistența mesei.

Unele persoane consideră că băuturile carbogazoase provoacă tulburări de stomac. Acest lucru se datorează acumulării de gaze, care pot provoca balonare, crampe și disconfort. Pentru persoanele cu o vezică hiperactivă, aciditatea poate agrava și sistemul urinar.

Temperatura apei

Există surprinzător de puține studii cu privire la efectul consumului de apă rece în comparație cu cea la temperatura camerei. Există unele dovezi că apa mai rece (la două grade Celsius) ar putea inhiba contracțiile gastrice și încetini digestia. Apa rece poate contracta vasele de sânge și provoca crampe.

Cu toate acestea, alte cercetări sugerează că consumul de apă rece ar putea stimula temporar metabolismul. Deoarece organismul trebuie să folosească energie pentru a o încălzi la temperatura corpului. Acest efect este minim și este puțin probabil să conducă la o pierdere semnificativă în greutate.

Care apă câștigă?

Concluzia este că apa este esențială, ne hidratează și are nenumărate alte beneficii pentru sănătate. Apa, cu bule carbogazoase sau fără, va fi întotdeauna cea mai sănătoasă băutură din care să alegeți.

Și dacă vă îngrijorează orice impact asupra smalțului dinților, un truc este să beți un pahar cu apă plată după unul cu apă minerală. Acest lucru ajută la clătirea dinților și la readucerea acidității gurii la normal, informează inverse.com

Ne puteți urmări și pe Google News