Misterul calendarului mayaș a fost rezolvat. Un studiu realizat în SUA conține toate explicațiile cercetătorilor

Misterul calendarului mayaș a fost rezolvat. Un studiu realizat în SUA conține toate explicațiile cercetătorilorSursă foto: dreamstime.com

Oamenii de știință au fost derutați de-a lungul timpului de ciclul de 819 de zile al calendarului mayaș. Ultimele cercetări făcute au arătat cum calendarul reușește să se sincronizeze cu ciclurile planetare pe o perioadă de 45 de ani.

Deruta generată de ciclul de 819 de zile al calendarului mayaș este pe cale să fie rezolvată. Ultimele cercetări au arătat cum acesta se sincronizează cu ciclurile planetare pe o perioadă de 45 de ani. Acest studiu aduce o viziune mult mai amplă a acestui calendar față de cele realizate anterior. Este vorba de un studiu realizat de doi cercetători de la Universitatea Tulane.

Aceștia au explicat că oamenii de știință nu au putut înțelege pe deplin calendarul de 819 zile până când nu au au încercat să își mărească viziunea. „Deși cercetările anterioare au încercat să arate conexiuni planetare pentru numărul celor 819 zile, schema sa în patru părți este prea scurtă pentru a se potrivi bine cu perioadele sinodice ale planetelor vizibile”, au spus autorii noului studiu.

Ce au observat cercetătorii în noul studiu privind calendarul mayaș

„Prin creșterea lungimii calendarului la 20 de perioade de câte 819 de zile, apare un model în care perioadele sinodice ale tuturor planetelor vizibile sunt proporționale cu punctele din calendarul controversat”, a mai spus unul dintre cercetători. Acest lucru înseamnă că civilizația mayașă a luat o perioadă de 45 de ani asupra alinierii planetare și au codificat-o într-un calendar, care le-a creat nedumeriri oamenilor de știință din prezent.

Cultura antică Maya a oferit diverse tipuri de calendar, dar cel care a generat cele mai mari nedumeriri în rândul cercetătorilor a fost acel calendar de 819 zile descoperit în texte glifice. Oamenii de știință au considerat că acest calendar a fost asociat cu mișcările planetare, și mai ales, cu perioadele sinodice. Este vorba de momentul în care o planetă se întoarcă în aceeași locație pe cer, așa cum este văzută de pe Pământ. Cercetării au considerat că este lipsită de sens teoria că fiecare planetă se mișcă diferit și că mai multe dintre ele se potrivesc în aceste 819 zile, potrivit Popularmechanics.com.