Calendar Ortodox, 21 aprilie. Izvorul Tămăduirii, sărbătoare închinată Maicii Domnului, și prăznuirea Sfântului Ianuarie

Calendar Ortodox, 21 aprilie. Izvorul Tămăduirii, sărbătoare închinată Maicii Domnului, și prăznuirea Sfântului Ianuarie Sursa: arhiva EVZ

În vinerea din Săptămâna Luminată, sărbătorită anul acesta pe data de 21 aprilie, creștinii ortodocși sărbătoresc Izvorul Tămăduirii. Sărbătoarea ne amintește de una dintre minunile Maicii Domnului săvârșite prin intermediul împăratului Leon cel Mare, care a tămăduit un orb.

În amintirea acestei minuni în fiecare an, în prima vineri de după Paști, din Săptămâna Luminată, este serbat acest praznic care este menit să arate rolul Fecioarei Maria în lucrarea mântuirii oamenilor. În această zi în toate bisericile și mănăstirile ortodoxe, după oficierea Sfintei Liturghii, se săvârșește slujba de sfințire a apei, după o rânduială adecvată Săptămânii Luminate.

Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii, dedicată Maicii Domnului

Maica Domnului este cinstită în Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii, una dintre cele șapte sărbători mai mici dedicate Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu, care marchează momente importante din viața sa.

În calendarul ortodox, Maica Domnului este sărbătorită timp de unsprezece zile, patru dintre ele fiind considerate praznice împărătești: Nașterea Maicii Domnului - pe 8 septembrie, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului - pe 21 noiembrie, Bunavestire - pe 25 martie și Adormirea Maicii Domnului - pe 15 august.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii este numită astfel datorită minunii care a avut loc în timpul acestei sărbători.

Conform tradiției, un înțelept orb a întâlnit viitorul împărat Leon cel Mare, care era un om de rând la acea vreme, dar era bun, blând și pios. Observând deficiența omului fără vedere, Leon l-a călăuzit prin acea zonă.

La un moment dat, omul orb a simțit sete, iar Leon a mers într-o pădure densă și a căutat o sursă de apă. La început, el nu a găsit nimic, dar la întoarcerea sa, a auzit o voce care i-a spus: „Nu e nevoie să te ostenești, Leone, căci apa este aproape!”. Atunci, Leon a continuat să caute și a auzit din nou vocea, care i-a spus: „Intră în pădurea aceasta, Leone împărate, și ia apa tulbure din mâinile tale. Potolește setea orbului și unge-ți ochii întunecați cu ea, apoi vei cunoaște cine sunt Eu, Care sălășluiesc aici de mult timp”. Leon a urmat instrucțiunile și orbul și-a recăpătat vederea imediat.

După ce minunea s-a îndeplinit, omul care și-a recăpătat vederea a spus: „Maica Domnului este aici! Te-am găsit!” Atunci Leon a căzut în genunchi și a spus: „Am văzut Lumina cea adevărată, pe Maica Preacurată. Aici este izvorul tămăduirilor, fântâna dătătoare de sănătate!”. În acel moment, înțeleptul a prezis că Leon va deveni curând împărat.

Izvoare tămăduitoare la noi în țară

Există mai multe locuri sfinte în România în care se spune că curge apă cu proprietăți vindecătoare. Printre acestea se numără Mănăstirea Dervent, unde se spune că Sfântul Apostol Andrei a făcut o minune, și Mănăstirea Horaicioara. În plus, Mănăstirea Ghighiu este cunoscută pentru icoana sa făcătoare de minuni a Maicii Domnului adusă aici în anul 1958, dar și pentru izvorul său tămăduitor. Numeroși pelerini din întreaga țară vin la aceste locuri sfinte pentru a primi apa de la aceste izvoare miraculoase.

În aceeași zi, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Mucenic Ianuarie. Sfântul Ianuarie, Episcopul orașului Benevento din Italia, a primit mucenicia la anul 305, în timpul persecuțiilor împăratului Maximian. Sfântul Mucenic Ianuarie a fost supus la numeroase chinuri, suferind torturi de neimaginat, dar pe care el le-a îndurat cu blândețe, întărit fiind de harul Duhului Sfânt.