Misterioasa „Legiune Rusă” luptă de partea Ucrainei! Membrii ei își țin identitatea ascunsă

Misterioasa „Legiune Rusă” luptă de partea Ucrainei! Membrii ei își țin identitatea ascunsă Sursa foto: Kremlin

Războiul purtat de Rusia în Ucraina este unul în care mulți ruși nu vor să lupte. Unii dintre ei se opun atât de tare războiului, încât se pare că sunt pregătiți să ia armele împotriva țării lor și să lupte alături de armata ucraineană. Acesta este și cazul Legiunii numite „Libertatea Rusiei” care acum luptă alături de Ucraina și din care fac parte și foști soldați.

Legiunea „Libertatea Rusiei” a susținut că a fost formată în martie, când peste 100 de soldați ruși s-au predat forțelor Kievului.

„Am ajuns oricum în acest război. M-am gândit că voi muri fie ca un ocupant și criminal, fie voi muri cu conștiința împăcată. Așa că am schimbat tabăra”, a declarat un fost soldat rus în vârstă de 26 de ani, devenit membru al legiunii și care folosește numele de război Arni.

Legiunea „Libertatea Rusiei” este formată atât din foști soldați care au schimbat tabăra, cât și din ruși care au călătorit în Ucraina alături de alți străini pentru a lupta alături de armata ucraineană în lunile de după invazie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Este una dintre numeroasele unități, de la georgieni la bieloruși, care operează ca parte a Legiunii Internaționale pentru Apărarea Ucrainei, înființată de Kiev la începutul războiului.

Sursă: Maksim Safaniuk | Dreamstime.com

Ce se știe până acum despre Legiunea „Libertatea Rusiei”

Legiunea Libertății Rusiei este învăluită în secret. În prezent, nu se știe nici care este mărimea sa exactă și nici care sunt locurile în care a luptat. Unii susțin chiar că lipsa de informații sugerează că este doar puțin mai mult decât un proiect de PR ucrainean.

Arni, care a vorbit în cadrul unui apel video în timpul căruia și-a acoperit fața cu o mască, a declarat că a decis să se alăture legiunii pentru a lupta pentru „partea luminoasă”.

Un alt soldat, care a vorbit cu publicația The Moscow Times în același apel video cu Arni, a spus că a călătorit din Rusia în Ucraina pentru a se alătura armatei.

„Mi-am asumat riscul pentru că vreau să lupt împotriva lui Putin. Vreau o Rusie liberă”, a spus soldatul în vârstă de 25 de ani, care a susținut că se află în Ucraina și care și-a dat numele de război „Profesor”.

Mărimea Legiunii rămâne necunoscută

Unul dintre cele mai bine păzite secrete ale legiunii este mărimea acesteia, estimările situând-o între câteva sute și peste 1.000 de soldați.

Consilierul prezidențial ucrainean Alexei Arestovici a declarat în iunie că grupul are „câteva sute" de membri. Însă, luna trecută, Legiunea a afirmat că este formată din două „batalioane cu efective complete", ceea ce ar putea însemna potențial peste 1.000 de luptători.

Unitatea este activă pe rețelele de socializare, iar conturile sale au peste 94.000 de abonați.

Membrii legiunii își țin identitatea ascunsă de teama Rusiei

Potrivit lui Arni, informațiile despre numărul de soldați ce fac parte din Legiune sunt „clasificate”. El a precizat că aproximativ 300 de cereri de înscriere în unitate sunt depuse în fiecare zi: „Nu înseamnă că acest număr de persoane ni se alătură zilnic. Trebuie să analizăm aceste cereri, plus că serviciile de informații rusești încearcă să ne „spameze”.

Majoritatea membrilor legiunii își păstrează identitatea secretă de teama represaliilor și pentru a-și proteja familiile, ceea ce face imposibilă verificarea independentă a relatărilor lor.

Un grup de bărbați mascați care au spus că sunt membri ai legiunii au declarat la o conferință de presă din aprilie la Kiev că sunt foști soldați ruși, dar au refuzat să dea informații despre unitățile lor rusești sau despre locul unde au servit.

Din legiune fac parte și prizonieri de război din Ucraina

Legiunea, care recunoaște că recrutează în lagărele de prizonieri de război din Ucraina, a postat videoclipuri cu prizonieri ruși care își dau numele, denunță regimul rus și jură credință Legiunii.

Pe lângă mărimea sa, există, de asemenea, puține informații despre locurile în care legiunea a fost implicată în luptă. Legiunea a afirmat că soldații săi au ajuns în estul Ucrainei în luna mai, iar imaginile de pe canalul său Telegram arată aparent lupte în apropierea orașelor Severodonețk și Lisichansk din estul Ucrainei.

„S-ar putea să existe câțiva luptători [ruși], dar dacă este organizată în modul în care este prezentată rămâne o întrebare deschisă", a declarat Illia Ponomarenko, jurnalist pentru apărare și securitate la The Kyiv Independent.

Mass-media rusă controlată de stat și canalele Telegram pro-Kremlin au pus sub semnul întrebării existența legiunii, numind-o falsă sau pretinzând că a fost creată de serviciile secrete ucrainene.

Totuși, în același timp, autoritățile ruse au reținut cel puțin trei bărbați pentru că erau asociați cu legiunea, potrivit The Moscow Times.