Tribunalul București a dispus redeschiderea anchetei privind moartea suspectă a fostei procuroare Luminița Șega de la DNA, cea care l-a pus sub acuzare pe Sorin Ovidiu Vîntu, în dosarul prăbușirii Fondului Național de Investiții. Judecătorul Mihail Udroiu a decis desființarea soluției de clasare dispusă de Parchetul de pe lângă Tribunalul București și retrimiterea cauzei la Parchet în vederea începerii urmăririi penale față de faptă. Informația a fost confirmată pentru „Evenimentul zilei” de președinta Tribunalului București, judecătoarea Laura Andrei.

Ce a decis instanța

Udroiu a mai dispus audierea unor martori, precum și administrarea unor probe punctuale, toate acestea în vederea efectuării unei „anchete efective”. Printre ele, efectuarea unei expertize toxicologice într-un laborator specializat „în vederea stabilirii existenței sau inexistenței unei intoxicări a defunctei Luminița Șega cu metale grele, în special cu alumină”. Colegii fostei procuroare vor fi audiați, la fel și „mama FNI”, Ioana Maria Vlas. Magistratul a mai decis ca toate documentele medicale privind istoricul internărilor, analizele și operațiile suferite de fosta procuroare să fie adunate într-un singur loc. Udroiu a mai hotărât ca medicii și asistentele care au avut-o sub supraveghere pe Luminița Șega să fie audiați.

Semne de întrebare

Luminiţa Şega a murit pe 31 iulie 2006, la vârsta de 42 de ani. Ultimul an de viaţă l-a petrecut în spitale, în timp ce medicii se chinuiau să afle care este boala de care suferea. În urmă cu opt ani, pe 16 martie 2005, magistratul s-a prăbușit în sediul DNA cu dureri cumplite de cap. Din acel moment şi până la moartea sa, nici un medic nu a reuşit să identifice boala misterioasă care a ucis-o. Rezultatul testelor de la Clinica din Bergamo care indicau o posibilă otrăvire cu alumină a Luminiței Șega apărut târziu, după ce Luminiţa Şega fusese înmormântată. O anchetă în cazul morții procurorului a fost deschisă abia în 2009, la insistențele fratelui acesteia, prof. dr. Mircea Slăvilă. El a cerut procurorilor deshumarea cadavrului surorii sale. Dosarul a fost clasat dar iată, prin decizia judecătorului Udroiu, soluția a fost anulată.

Teste interminabile

După doi ani de memorii, Slăvilă a obţinut aprobarea pentru deshumarea trupului surorii sale ca să se poată recolta probele pentru analiza toxicologică. Ancheta s-a împotmolit din nou, după ce s-a ajuns la concluzia că în țară nu pot fi efectuate teste privind intoxicația cu metale, iar o astfel de expertiză în străinătate costă câteva zeci de mii de euro, sumă care nu a fost plătită de ministerul public. Fostului magistrat îi fusese pus un diagnostic general: distrugere progresivă a creierului, fără să se precizeze ce a determinat acest lucru.

Bănuielile familiei

Încă de la început, familia Luminiței Șega a susținut că în spatele bolii misterioase se află o mână criminală. O serie de teste au arătat că aceasta a fost otrăvită, în timp, cu aluminiu. Soțul acesteia, judecătorul Marius Șega, dar și fratele acesteia, Mircea Slăvilă, au bănuit că intoxicația cu metal s-a produs la serviciu, unde procuroarea își bea cafeaua dimineața. Ultimele dosare de anvergură instrumentate de Luminiţa Şega l-au vizat pe Sorin Ovidiu Vîntu, pe care l-a pus sub acuzare pentru mai multe infracţiuni economice. În 2004, dosarele i-au fost luate, iar SOV a fost scos basma curată, fără a mai fi deranjat câțiva ani.

 Cine este judecătorul care a redeschis cazul

Mihail Udroiu (foto) a fost, până la momentul reținerii, consilierul fostei șefe a DIICOT, Alina Bica. După izbucnirea scandalului privind acuzațiile de luare de mită la adresa acesteia, Udroiu a revenit pe postul de judecător la Tribunalul București. Luna aceasta, el a cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să fie transferat la Tribunalul Bihor, solicitare care a fost admisă. Udroiu a făcut parte din Comisia de elaborare a noului Cod Penal și a noului Cod de Procedură Penală. Numele lui apare în documentele DNA, într-un dosar disjuns din cel în care a fost cercetată fosta șefă a DIICOT, Alina Bica. Procurorii precizează că Udroiu l-ar fi ajutat pe afaceristul Bogdan Buzăianu să obțină un document emis de DIICOT. În schimb, Buzăianu i-ar fi promis lui Udroiu o excursie în Dubai.