Mișcări geopolitice neașteptate. SUA și-a găsit un atu uriaș împotriva Chinei

Mișcări geopolitice neașteptate. SUA și-a găsit un atu uriaș împotriva Chinei

S-au încheiat vremurile în care Statele Unite ale Americii erau „Jandarmul mondial”. Acum, americanii sunt nevoiți să-și caute aliați pentru a face față provocărilor venite din partea Beijingului.

Războiul rece dintre SUA și China amenință să se transforme cât de curând într-o luptă în patru. Cum e de așteptat ca noua Administrație Biden să dea dovadă de ostilitate în relațiile cu Rusia, Kremlinul, cu toată forța lui militară uriașă, va încerca probabil să-și coordoneze și mai mult acțiunile cu cele ale Beijingului.

Trump pare să fi înțeles amenințarea si a încearcă să-I aducă alături de SUA pe toți dușmanii chinezilor. Ultima acțiune de acest fel merită o atenție specială.

Spionajul american ajută India

În încercare de a trage un folos din creșterea tensiunilor dintre India și China de-a lungul graniței disputate în Himalaya, SUA încearcă să creeze punți de legătură cu India. Nu e un lucru ușor, dat fiind că indienii nu pot uita ajutorul pe care americanii l-au acordat timp de decenii inamicilor lor din Pakistan.

Ne puteți urmări și pe Google News

„China a pus mâna pe tehnologia extraterestră”? E teoria conspirației sau purul adevăr

Cu toate astea, tenssiunile din ce în care mai mari în relațiile China au făcut India și SUA să se apropie. Cele două țări au semnat un pact de apărare care le permite Statelor Unite să ofere informații  vitale indienilor, de pildă datele culese de sateliții de spionaj.

Încă din noiembrie, șeful forțelor aeriene americane din Pacific a vorbit despre cooperarea militară dintre SUA și India. „Din punct de vedere al lumii reale, ne-am apropiat anul acesta de India, în special în ceea ce privește schimbul de informații, mai  în legătură cu situația care se întâmplă la granița lor de nord-est cu China”, a declarat generalul Kenneth Wilsbach, potrivit Business Insider. „Am făcut destul de multe schimburi de informații, atât cât am putut”, a adăugat Wilsbach.

Înțelegerea semnată în octombrie și cunoscută sub numele de Acordul de schimb și cooperare de bază (BECA), permite Indiei să acceseze date topografice, nautice și aeronautice obținute de americani. Aceste informații s-ar putea dovedi vitale pentru India, mai ales în cazul uniui conflict deschis.

De altfel, când acordul BECA a fost semnat, publicația Economic Times din India a afirmat că această va oferi rachetelor indiene un „avantaj criminal” într-un eventual conflict cu Republica Populară Chineză.

Inventatorul vaccinului Pfizer: „Virusul va rămâne cu noi în următorii 10 ani”

Având în vedere că administrația Trump s-a concentrat asupra Chinei, construirea de noi parteneriatate de securitate în regiune a fost prioritară. Din acest punct de vedere, este de așteaptat ca și noua administrație Biden  continue să cultive alianțe în regiune pentru a contracara Beijingul, Chiar și NATO încearcă să intre în acțiune. De altfel, chiar și NATO a lansat recent un raport care recomandă țărilor membre un parteneriat un parteneriat NATO-India pentru a combate Beijingul.

Exerciții militare comune

India, SUA, Japonia și Australia formează acum o alianță informală cunoscută sub numele de Quad. În noiembrie, cele patru țări au participat la exerciții militare împreună, pentru prima dată în ultimul deceniu.

În anii precedenți, India a ezitat să permită Australiei să participe la exerciții de teama de a nu trimite mesaje greșite la Beijing. Dar, după marile tensiuni apărute în vară la granița cu chinezii, sautoritățile de la New Dehli par să-și fi schimbat prioritățile. Astfel, India permis tuturor țărilor Quad să participe la demonstrația de forță menită să intimideze China.

Panică în SUA. Armele secrete schimbă echilibrul de forțe în „Războiului Stelelor”