Evenimentul Zilei > Politica > Ministrul UDMR Eduard Novak, în mijlocul unei contre de amploare. Familia acestuia dorește alipirea Transilvaniei la Ungaria. FOTO
Ministrul UDMR Eduard Novak, în mijlocul unei contre de amploare. Familia acestuia dorește alipirea Transilvaniei la Ungaria. FOTO

Ministrul UDMR Eduard Novak, în mijlocul unei contre de amploare. Familia acestuia dorește alipirea Transilvaniei la Ungaria. FOTO

Mama ministrului Tineretului și Sportului Eduard Novak susține refacerea teritoriului Ungariei Mari. Părintele oficialului UDMR a distribuit, de-a lungul timpului, mai multe postări pe Facebook, prin care și-a subliniat susținerea pentru trecerea Transilvaniei sub autoritatea maghiară.

Margit Novak, mama ministrului Tineretului și Sportului Eduard Novak, a distribuit mai multe postări, pe Facebook, prin care susține alipirea Transilvaniei la Ungaria. Margit Novak a distribuit și o postare-atac la adresa președintelui României, Klaus Iohannis, al cărei text a fost regăsit în cadrul unei petiții pentru Ținutul Secuiesc, semnată de mai mulți maghiari.

Mama ministrului UDMR Eduard Novak, atac la Iohannis

În cadrul unei postări distribuite pe data de 30 aprilie 2020, Margit Novak susține că șeful statului poate trăi în România, în prezent, pentru că regele András al Ungariei a oferit autonomie strămoșilor nemți aflați în Transilvania.

„Bună ziua, domnule Klaus Werner! Trăiești în România, astăzi, pentru că în 1224, regele András al Ungariei a dat autonomie strămoșilor săi germani din Transilvania!”, arată textul redactat de un anume Gere László, postare care a fost preluată de Margit Novak, mama ministrului Eduard Novak, pe contul ei de Facebook.

Un milion de semnături pentru petiția susținută de mama ministrului Eduard Novak

Textul continuă cu atacuri la adresa șefului statului și invită maghiarii să semneze o petiție pe site-ul Irdala.hu (în română, semnează.hu – n.r.), prin care să sprijine necondiționat autonomia Ținutului Secuiesc și inițiativele secesioniste maghiare privind teritorii din România.

În urma acestei inițiative, Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) a adunat un milion de semnături pentru o iniţiativă menită să obţină protecţia Uniunii Europene pentru regiunile naţionale, potrivit declarațiilor de la data de 7 mai 2020 ale lui Laszlo Pesty, coordonatorul postului de televiziune ungar M1, notează newsweek.ro.

Consiliul Național Secuiesc reprezintă o organizație politică din România, care pretinde că apără interesele secuilor. CNS dorește „autonomia” Ținutului Secuiesc, după modelul catalan”, se arată pe site-ul organizației.

Harta Ungariei include și Transilvania

Ulterior, pe data de 12 iulie, Margit Novak a distribuit pe contul său de Facebook o postare în care se accentuează bogăția teritoriilor care ar aparține Ungariei, printre care se numără și Transilvania. Textul este susținut și de o hartă a Ungariei Mari.