Ministrul Justiției, acuzat de avocați că face jocul procurorilor: „Urmează ca și preotul să fugă cu spovedania la Parchet”
- Mihai Şoica
- 31 mai 2016, 06:00
Avocații spun că Raluca Prună vrea să șteargă din noua lege a avocaturii, orice referire la secretul dintre client și apărător
Peste 100 de avocați clujeni au protestat, ieri, în fața Palatului de Justiție din Cluj Napoca. Îmbrăcați în robe și cu pancarde pe care se putea citi: „Suntem în stradă pentru respectarea dreptului la apărare” sau „Secretul profesional = garanția apărării”, avocații clujeni au vrut să fie un exemplul pentru colegii lor, care au preferat să nu intre în acest conflict sau cel mult, au emis comunicate de presă.
Nemulțumirea avocaților vine din faptul că, în ultima vreme, tot mai mulți inculpați trimiși în judecată de către DNA sau alte Parchete sunt condamnați doar pe baza rechizitoriului, în timp ce probele administrate în favoarea apărării nici nu sunt luate în considerare de instanțe.
„Trebuie să existe un secret profesional”
Avocații o acuză pe Raluca Prună, ministrul Justiției, că vrea să șteargă din noua lege a avocaturii orice referire la secretul dintre client și avocat.
Cu alte cuvinte, dacă până în prezent discuția dintre avocat și clientul lui era una confidențială, care nu putea fi folosită de procurori, în nicio fază a procesului penal, decât dacă avocatul săvârșea anumite infracțiuni, lucrurile se vor schimba dramatic, în noua lege. Avocatul Călin Budișan, din Baroul Cluj,susține că este inacceptabil ca Parchetul să poată folosi ca probe, strategia de apărare sau chiar discuțiile purtate de avocat și clientul său. „Aceasta este dorința ministrului Justiției. Noi nu vrem superimunitate, dar trebuie să existe un secret profesional, necesar pentru a organiza o bună apărare. Altfel, dreptul la apărare este unul formal. Cum ar veni să ne ascundem când vorbim cu cei pe care îi apăram”, spune avocatul Budișan.
„Vor putea avea acces la strategia de apărare a celui trimis în judecată”
Avocatul Călin Budișan mai susține că, în noua viziune a ministrului Justiției, procurorii vor putea avea acces la strategia de apărare a celui pe care îl trimit în judecată și, mai mult, vor putea uza de probele în apărare, pe care le pot folosi împotriva inculpatului. De exemplu, dacă avocatul și clientul lui ar apela la un anumit martor necunoscut de procurori, procurorii vor putea ajunge foarte ușor la acesta și l-ar putea influența în declarația lui. „Dacă cel pe care îl apăr este în arest, eu trebuie să vorbesc cu el la telefon date din dosar. Această discuție este interceptată și ajunge la procuror, care poate face uz de ea. După breasla avocaților se va ajunge și la preoți, care vor putea fi obligați să înregistreze spovedaniile și să le predea la Parchet, încălcând astfel sfânta taină a spovedaniei”, spune avocatul Budișan.