Ministrul Mircea Dumitru a mai spus că concluziile oferite de comisia de specialitate din cadrul CNATDCU urmează să fie transmise, într-un raport către  Consiliului General al CNATDCU, care va lua o hotărâre privind păstrarea sau retragerea titlului de doctor. Ulterior hotărârea consiliului general va ajunge la Ministerul Educaţiei.

Evenimentul Zilei a aflat în exclusivitate că, ieri, în timp ce Petre Tobă își pierdea funcția de ministru de Interne, Comisia de Ştiinţe Militare din cadrul CNATDCU finaliza raportul legat de acuzațiile de plagiat ale acestuia. Comisia a finalizat analiza și în cazul primarului orașului Voluntari, Florentin Pandele. Verdictul Comisiei a fost că nici Tobă, nici Pandele, nu și-au plagiat lucrările. În cazul amândurora, comisia a decis menținerea titlurilor de doctor. 

"Comisia de lucru consideră finalizată analiza Tezei de doctorat elaborată de domnul Tobă Petre, intitulată "Poliţia Română – Forţă de stabilitate şi securitate. Optimizarea managementului cooperării internaţionale în vederea combaterii ameninţărilor neconvenţionale", din perspectiva sesizării referitoare la prezumtiva existenţă a unei situaţii de plaguat multiplu în conţinutul acesteia şi în baza concluziilor rezultate. Propunem menţinerea titlului de doctor acordat domnului Tobă Petre prin Ordinul 5223/29.08.2011", indică documentul întocmit de comisia de lucru care s-a ocupat de sesizarea privind doctoratul lui Petre Tobă.

Anterior analizei Comisiei de specialitate din cadrul CNATDCU, Comisia de Etică a Universităţii Naţionale de Apărare "Carol I", instituţie unde Petre Tobă a obţinut titlul de doctor în 2011 a recomandat menţinerea acestui titlu științific. Fostul ministrul de Interne a fost acuzat în urmă cu nouă luni că şi-a plagiat teza de doctorat. 

Într-un raport înaintat Ministerului Educaţiei, membrii Comisiei de Etică a UNAp au afirmat că o parte din dovezile de plagiat făcute publice nu se susţin, iar în alte câteva situaţii este vorba despre "similitudini", nu despre plagiat.

Fostul ministrul de Interne, Petre Tobă, care a condus Poliţia Română în ultimii trei ani până la numirea în Cabinetul Cioloş, se află pe lista cu demnitari suspectaţi că şi-au plagiat tezele de doctorat, existând suspiciuni că peste 250 din cele 390 de pagini ale tezei de doctorat a acestuia ar fi fost copiate din diverse lucrări. El este vizat şi de un dosar al DNA, procurorii cerând joi aviz preşedintelui pentru urmărirea penală. După acuzaţiile aduse de DNA, Petre Tobă a demisionat de la conducerea Ministerului Afacerilor Interne.

Te-ar putea interesa și: