Ministrul Culturii propune măsuri draconice pentru ca furtul artefactelor din Olanda să nu se mai repete
- Teodora Vitan
- 7 februarie 2025, 19:45

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a declarat vineri că autoritățile române nu au primit nicio informare din partea Olandei cu privire la despăgubirile pentru furtul artefactelor din patrimoniul Muzeului Național de Istorie. De asemenea, aceasta a anunțat măsuri importante pentru modificarea reglementărilor privind organizarea expozițiilor în străinătate și pentru îmbunătățirea managementului instituțiilor culturale din România
Despre lipsa de informare din partea autorităților olandeze
Ministrul a menționat că nici autoritățile române implicate în anchetă, inclusiv celula de criză care coordonează activitatea ministerelor, nu au primit nicio actualizare din partea autorităților olandeze.
„Nu am primit nici o informare din partea autorităților olandeze și nu s-a primit nici la nivelul celulei de criză, care, în momentul de față, coordonează activitatea ministerelor din România, care sunt implicate pentru a sprijini derularea anchetei de pe teritoriul olandez,” a declarat Natalia Intotero pentru B1 TV.

Natalia Intotero. Sursa foto: Facebook/ Natalia Intotero
Consultarea specialiștilor pentru îmbunătățirea reglementărilor
Intotero a precizat că în perioada de transparență vor fi organizate dezbateri cu specialiști din domeniul cultural, pentru a aduna propuneri ce vor contribui la îmbunătățirea legislației. Ministerul Culturii își dorește să construiască un cadru legislativ mai solid, în care reglementările privind exportul de artefacte și expozițiile internaționale să fie mai eficiente și sigure. Specialiștii vor fi chemați să contribuie activ la aceste schimbări.
Măsuri pentru îmbunătățirea managementului instituțiilor culturale
De asemenea, ministrul a anunțat că se lucrează la îmbunătățirea cadrului legislativ pentru ocuparea posturilor de conducere din instituțiile culturale prin concursuri. În prezent, sunt 17 instituții cu conducere interimară, inclusiv Muzeul Național de Istorie al României, și se dorește organizarea concursurilor pentru ocuparea acestora. Intotero a subliniat că este necesar ca managementul acestor instituții să fie mai performant și responsabil.
„Muncim pe partea de îmbunătăţire a cadrului legislativ şi ne dorim ca să avem conduceri, la aceste instituţii, pe mandat, în urma unui examen, din păcate, în ultima perioadă, au fost conduceri interimare pentru că nu s-a organizat concurs şi organizarea acestui concurs"