Evenimentul Zilei > Social > Ministerul Sănătății va deconta banii pentru centrele de vaccinare
Ministerul Sănătății va deconta banii pentru centrele de vaccinare

Ministerul Sănătății va deconta banii pentru centrele de vaccinare

Guvernul a aprobat, vineri, un proiect de ordonanţă de urgenţă privind acoperirea costurilor necesare operaţionalizării centrelor de vaccinare anti-COVID, precum şi pentru recrutarea şi plata personalului implicat în procesul de vaccinare.

Ministerul Sănătății va deconta banii pentru centrele de vaccinare. Potrivit proiectului OUG adoptat vineri de Guvern, cheltuielile pentru centrele de vaccinare și plata personalului vor fi decontate de Ministerul Sănătății.

În varianta initială a acestei ordonanțe de urgență nu erau incluse și resursele financiare pentru operaționalizarea centrelor de vaccinare anti COVID-19.

Ceea ce a stârnit nemulțumirea primarilor. Președintele Asociației Municipiilor din România, Emil Boc, a declarat că primarii au nevoie de finanțare.

„Aspectele de infrastructură ni le asumăm, dar aspectele care țin de plata resursei umane de acreditarea acestor centre, de răspunderea medicală trebuie asumate de către cei care se pricep”, a declarat Boc.

Tarifele pentru activitatea din centrele de vaccinare

Ordonanța stabilește și tarifele pentru activitatea prestată în aceste centre. Pentru medici, tariful este de 90 lei/oră. Pentru asistenți medicali, 40 de lei/oră. Pentru registratori, 20 de lei/oră.

„Cheltuielile curente şi de capital pentru operaţionalizarea centrelor (…)se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii. În limita sumelor aprobate cu această destinaţie prin legile bugetare anuale, prin transferuri către bugetele locale prin introducerea unui nou articol bugetar la Cap 66.01 «Sănătate»”, potrivit notei de fundamentare.

Finanțarea cheltuielilor către administrațiile locale se va face prin transfer din bugetul Ministerului Sănătăţii după ce în prealabil DSP-urile vor încheia contracte de finanțare cu primăriile.

„Dar și prin alte surse legal constituite. Fonduri externe rambursabile sau nerambursabile”, potrivit notei de fundamentare.

În notă se precizează şi categoriile de cheltuieli care se asigură pentru funcţionarea centrelor de vaccinare din bugetul Ministerului Sănătăţii.

Este vorba de cheltuieli pentru plata personalului, materiale sanitare, medicamente, transport, dezinfectanți, etc.

Din sumele transferate de la bugetul de stat către bugetele locale administrațiile locale vor asigura fonduri pentru unele categorii de cheltuieli.

Pentru plata personalului medico-sanitar şi auxiliar sanitar care îşi desfăşoară activitatea în centre de vaccinare organizate cu această destinaţie în alte locaţii în afara unităţilor sanitare.

Și pentru organizarea, dotarea şi operaţionalizarea centrelor de vaccinare, conform prevederilor art. 2 alin. (2) din HG 1.031/2020 privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România, cu modificările ulterioare”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE