Cea mai grea întrebare pentru Guvern: „Cine ştie cine mai trăieşte până în septembrie?"

Cea mai grea întrebare pentru Guvern: „Cine ştie cine mai trăieşte până în septembrie?"

Pensiile vor crește în 2021, dar încă nu se știe procentul care a fost convenit de autoritățile guvernamentale deoarece sunt disensiuni legate de acest subiect. Din acest motiv, pensionarii cer lămuriri și amenință cu proteste.

Povestea fără sfârșit a majorării pensiilor pentru anul 2021 a ajuns deja și la urechile pensionarilor, care au început să adreseze întrebări factorilor de decizie și să amenințe cu proteste.

„Federaţia Naţională a Pensionarilor protestează cu hotărâre împotriva acestor <<scamatorii>> ale Guvernului. Ar fi trebuit să majoreze pensiile cu rata inflaţiei şi cu 50% din creşterea salariului mediu brut. Am auzit până acum de (procentaje de majorare) de 8%, de 14%. Noi cerem Guvernului să aplice legea, aşa cum se aplică în cazul celor amendaţi pe stradă, pentru că nu respectă legislaţia specifică pandemiei.

E o lege discutabilă, dar care trebuie respectată. Noi suntem hotărâţi să luptăm în continuare în toate formele pe care ni le permite legea. Se dau comunicate aiuristice pentru septembrie (momentul posibilei majorări - n.r.). Cine ştie cine mai trăieşte până în septembrie?", a declarat Viorel Copil, preşedintele Federaţiei Naţionale a Pensionarilor.

Ce a declarat Turcan la momentul învestirii

Noul ministru al Muncii, Raluca Turcan, s-a ferit tot timpul să precizeze un procent de majorare a pensiilor în 2021 sau să prezinte un calendar legat acest lucru.

Imediat după ce a fost audiată de comisiile de specialitate din Parlamentul României, Raluca Turcan a declarat că este adeptul unor pensii calculate pe principiul contributivității. Turcan a mai spus că se ferește să susțină un procent de majorare a pensiilor deoarece acest lucru va crea o așteptare în rândul pensionarilor.

„Calendarul vine peste noi. Lucrurile astea sunt arhicunoscute. Cred cu tărie să avem pensii calculate pe baza de contributivitate, cu un echilibru echitabil care o viață au muncit și au dreptul la o pensie demnă. Cât timp voi fi ministrul Muncii, nu voi intra în niciun fel de speculaţii privind regimul de calcul al pensiilor, momentul majorărilor şi aşa mai departe, pentru că ele creează o aşteptare uriaşă în rândul beneficiarilor, şi nu vreau să îi dezamăgim. De aici încolo vom anunţa doar deciziile pe care le luăm", a precizat Raluca Turcan.

Programul de Guvernare

Pe de altă parte, în programul de guvernare nu se prevede nimic expres în legătură cu procentul cu care vor fi majorate pensiile în 2021. Singura referire face trimitere la actualizarea acestora în funcție cu rata inflației și a salariului mediu brut pe economie.

„Legislaţia din România s-a schimbat în acest domeniu în ultimii ani, separat de cadrul general, o serie de excepţii şi de privilegii fiind obţinute prin legi speciale în Parlament. Acest lucru a creat, la nivelul celor 4,9 milioane de pensionari, diferite tipuri de pensii stabilite nu numai pe criteriul contributivităţii.

Susţinem aplicarea generală a principiului contributivităţii în stabilirea dreptului la pensie şi va continua să majoreze anual valoarea punctului de pensie pentru a acoperi 100% rata inflaţiei şi minim 58,5% din rata de creştere a salariului mediu brut pe economie", se arată în Programul de Guvernare.

 

Ne puteți urmări și pe Google News