Ministerul Sănătății, recomandări pentru noul an școlar. Cu mască sau fără?
- Emma Cristescu
- 2 septembrie 2022, 16:59
Ministerul Sănătăţii vine în ajutorul elevilor și al profesorilor cu o serie de recomandări în contextul pandemiei şi al apropierii sezonului gripal. Rafila a precizat că păstrarea igienei mâinilor, aerisirea sălilor de curs, dar şi purtarea măştii în spaţiile închise sunt câteva măsuri esențiale.
Ministerul Sănătăţii a transmis, vineri, o serie de recomandări privind normele de igienă individuală şi colectivă pentru elevii profesori în şcoli, în contextul pandemiei provocate de virusul SARS-CoV-2 şi al apropierii sezonului gripal. Tinerii nu trebuie să uite de păstrarea igienei mâinilor, aerisirea sălilor de curs, dar şi purtarea măştii în spaţiile închise aglomerate.
Rafila reamintește că virusul COVID-19, cât şi gripa pot produce complicaţii, mai exact boli cardiovasculare, boli pulmonare, diabet etc.
Reguli de igienă recomandate în acest context ţin de igiena mâinilor: spălarea frecventă a mâinilor şi/sau dezinfecţia lor (înainte de intrarea în clasă, înainte de masă, după utilizarea toaletei, după tuse/strănut, ori de câte ori e necesar); igiena respiratorie: tuse, strănut în şerveţel de unică folosinţă sau în plica cotului, aruncarea şerveţelului la gunoi imediat după folosire, spălarea/dezinfecţia mâinilor după tuse/strănut. Importantă este şi igiena în clase, în acest sens recomandându-se aerisirea frecventă a sălilor de curs, prin păstrarea ferestrelor deschise ori de câte ori este posibil sau aerisirea cel puţin 10 minute după fiecare oră de curs, curăţenia şi dezinfecţia suprafeţelor şi obiectelor din unităţile de învăţământ înaintea începerii cursurilor; O altă recomandare se referă la evitarea schimburilor de obiecte personale.
Recomandări pentru elevi
Ministerul Sănătăţii reamintește importanța măştii în spaţiile închise aglomerate, slab ventilate, respectarea distanţării fizice de minimum 1,5 metri în timpul cursurilor şi informarea periodică a părinţilor de a nu trimite la scoală copilul atunci când este răcit. „Personalul didactic şi nedidactic cu simptome respiratorii va evita intrarea în colectivitate”, mai transmite Ministerul Sănătăţii , care recomandă de asemenea anunţarea conducerii şcolii, de către părinţi/cadrele didactice, în cazul confirmării unui caz cu SARS-CoV-2 sau gripă.
Oficialii pun accent și pe „realizarea zilnică, la prima oră de curs, de către cadrul didactic, a unei inspecţii vizuale a elevilor prezenţi în clasă cu scopul identificării unui eventual elev bolnav care prezintă semne de febră/boală infecto-contagioasă (faţă congestionată, tuse, etc).” Ei au mai precizat că elevii trebuie vaccinați împotriva COVID-19 și a gripei, potrivit Stiripesurse.