Ministerul Finanțelor a calculat greșit bugetul pentru anul 2023. Adrian Câciu cere să fie tăiate cheltuieli de 20 de miliarde de lei

Ministerul Finanțelor a calculat greșit bugetul pentru anul 2023. Adrian Câciu cere să fie tăiate cheltuieli de 20 de miliarde de lei Adrian Câciu. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Ministerul Finanțelor a creionat greșit bugetul pentru anul 2023, lucru sesizat și de Consiliul Fiscal. Instituția condusă de Adrian Câciu trebuie să stabilească noi venituri pentru ministerele din Guvern.

Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, a propus în timpul ședinței de coaliție, ca toate cheltuielile să fie reduse cu aproximativ 20 de miliarde de lei pentru ca țara noastră să poată respecta ținta asumată de deficit bugetar de 4,40% din Produsul Intern Brut (PIB). Instituțiile care vor fi nevoite să facă tăieri de buget vor fi anunțate în legătură cu acest aspect.

Surse din coaliția de guvernare au transmis că vor fi impuse limite de cheltuieli. Experții din Ministerul Finanțelor au avut estimări destul de optimiste în ceea ce privește colectările făcute de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a colectat la fiecare două luni cu 4,9% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut, dar tot nu a fost suficient.

Ssesizările făcute de Consiliul Fiscal

În același timp, BNR ar fi trebuit să dea către statul român suma de 3,7 miliar de lei. În urma unor ajustări privind taxele plătite anul trecut la buget, reprezentanții băncii au constatat că mai trebuie să dea înapoi doar 2,3 miliarde de lei, ceea ce a înseamnă că ANAF a fost nevoită să dea mai mulți bani. De asemenea, în ceea ce privește sectorul construcțiilor, declararea impozitelor a ajuns la 90%. Acest lucru înseamnă o scădere cu 10%, cauzată de problemele cu care se confruntă piața imobiliară în această perioadă.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest context, Consiliul Fiscal a semnalat încă din luna decembrie a anului trecut, perioadă în care a fost analizat bugetul pentru 2023, că vor fi venituri mai mici cu aproximativ 11,3 miliarde de lei, față de cele asumate de autorități. Această sumă reprezintă circa 0,73% din PIB. Printre măsurile propuse de Câciu se numără reducerea numărul de membrii din Consiliile de Administrație ale companiilor de stat, de la 11 persoane la șapte. În plus, va fi redusă și valoarea indemnizațiilor de ședințe, dar și sumele folosite pentru achiziții din instituțiile statului. Ministrul Finanțelor a subliniat că nu vor fi reduse investițiile, potrivit Digi24.