Ministerul Finanțelor a publicat proiectul privind plafonarea prețurilor polițelor RCA. Piața asigurărilor este într-o „situație de criză”

Ministerul Finanțelor a publicat proiectul privind plafonarea prețurilor polițelor RCA. Piața asigurărilor este într-o „situație de criză” Asigurare RCA. Sursa foto: Arhiva EVZ

Ministerul de Finanțe a publicat proiectul privind plafonarea tarifelor polițelor RCA. Guvernul României a luat această decizie la câteva zile după ce ASF a anunțat că retrage autorizația de funcționare a Euroins, una dintre cele mai mari companii de asigurări din țară.

Ministerul Finanțelor a publicat proiectul privind plafonarea tarifelor polițelor RCA. Proiectul a fost trimis în consultare publică. În acest proiect se precizează că este o soluție tenporară pentru ca situția creată de falimentul Euroins să fie remediată. Prin Hotârea de Guvern s-a stabilit ca prețul asigurărilor RCA să fie înghețat pentru o perioadă de șase luni la tariful calculat de fiecare companie până la data de 1 martie 2022. Reprezentanții au transmis și ce se va întâmpla în cazul asiguratorilor care au majorat prețul după prima zi a lunii curente.

„O soluţie temporară pentru remedierea stării de fapt o poate constitui îngheţarea temporară, pentru 6 luni, a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA pentru contractele RCA încheiate ulterior datei intrării în vigoare la nivelul tarifelor de primă proprii calculate şi practicate de către aceştia la data de 1 martie 2022, iar în situaţia în care tarifele de primă practicate în data de 1 martie 2022 sunt mai mari decât cele practicate la data de 1 martie 2023 atunci asigurătorii RCA aplică cel mai mic tarif de primă”, se precizează în proiectul publicat.

Piața asigurărilor trece printr-o „perioadă de criză”

În același document se mai precizează că prin această măsură este eliminată variantă ca asiguratorii să majoreze brusc prețurile polițelor RCA, ca urmare a creșterii inflației. Ministerul Finanțelor a mai transmis că situația actuală de pe piața asigurărilor poate fi încadrată în categoria celor de „criză” pentru că există un „dezechilibru major între cerere şi ofertă”.

Ne puteți urmări și pe Google News

În același proiect se mai precizează că și comisioanele de distribuție aferente contractelor RCA vor fi limitate la maximum 8% din prima brută încasată pentru o perioadă de șase luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri. O altă prevedere se referă și la acoperirea costurilor de înlocuire în cazul unui autovehicul avariat.

Este important de precizat că despăgubirile de la asigurătorii RCA, pentru acoperirea costurilor de înlocuire temporară a vehiculului avariat cu un vehicul din aceeași clasă sau o clasă inferioară, nu pot să depășească tariful mediu de închiriere publicat pe site-ul Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România, se mai precizează în proiectul de act normativ.