Ce se întâmplă cu prețurile la RCA. Noile tarife nu reprezintă „nici o plafonare, nici o înghețare”, susține ASF

Ce se întâmplă cu prețurile la RCA. Noile tarife nu reprezintă „nici o plafonare, nici o înghețare”, susține ASF Sursa foto: Rananjay Singh | Dreamstime.com

Cristian Roșu, vicepreședinte ASF, a vorbit despre planurile instituției cu privire la tarife polițelor RCA, după prăbușirea Euroins. Acesta susține că noile prețuri nu sunt nici plafonare și nici înghețare, ci o revenire la tarifele din urmă cu un an. Mai mult decât atât, instituția propune și alte măsuri.

Cristian Roșu, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), a vorbit despre noile tarife RCA și despre propunerea instituției după prăbușirea Euroins. Acesta susține că noile tarife nu sunt nici plafonare și nici înghețare, ci o reîntoarcere la prețurile din martie 2022.

Reîntoarcerea la tarifele din urmă cu un an nu este singura decizie a ASF. Cristian Roșu prezintă un pachet în care sunt incluse și câteva lucruri de compensare a eventualelor mici pierderi.

„Am convenit că, în afară de acest pachet primar, mai venim cu câteva lucruri de compensare a eventualelor mici pierderi. De asemenea, există un proiect de lege care prin adoptarea sa, contribuția către Fondul de Garantare se va transforma în contribuţie specială. Acesta este un credit pe care îl vor acorda FGA, pe care îl vor recupera”, a declarat Cristian Roșu la Senat, citat de Mediafax.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce propune ASF pentru a calma criza de pe piața asigurărilor auto

În cadrul audierilor din Senat, Cristian Roșu, vicepreședinte ASF, a prezentat planul instituției, după prăbușirea Euroins. Potrivit declarațiilor acestuia, urmează o reîntoarce la prețurile din luna martie 2022, noi măsuri de compensare a eventualelor mici pierderi și un proiect de lege prin care contribuția către Fondul de Garantare se va transforma în contribuție specială.

„Nu este vorba de plafonare, nici de îngheţare, ci de o reîntoarcere la preţurile din martie 2022. Propunerae noastră către Ministerul de Finanţe este de vânzare efectivă la tarifele anului 2022. Având în vedere calculele şi componentele tarifelor de referinţă, am discutat cu companiile de asigurări care fac RCA pe piaţa românească şi au făcut simulări pe propriile portofolii, iar această diferenţă care ar putea să existe, am convenit că împreună, în afară de acest pachet primar, mai venim cu câteva lucruri de compensare a eventualelor mici pierderi”, a spus Cristian Roşu.

Vicepreședintele ASF a explicat faptul că, în martie 2022, media distribuției pe aceste polițe RCA era de peste 12%. În acest moment, se blochează distribuția la 5%.

„Din acest loc dăm o marjă de 7-8% de acoperire a eventualelor piederi semnalare. Venim cu o altă măsură prin care anulăm contribuţia pe care asigurătorii o plăteau. Există un proiect de lege care prin adoptarea sa, contribuţia către Fondul de Garantare se va transforma în contribuţie specială. Acesta este un credit pe care îl vor acorda FGA, pe care îl vor recupera. Acesta nu se va regăsi în cheltuiala directă din preţul final”, a mai adăugat Cristian Roşu.