Evenimentul Zilei > Politica > Florin Cîțu: „Nu trebuie să minimizăm ceea ce se întâmplă pe piaţa poliţelor de asigurare. Este al doilea faliment major în doar doi ani”
Florin Cîțu: „Nu trebuie să minimizăm ceea ce se întâmplă pe piaţa poliţelor de asigurare. Este al doilea faliment major în doar doi ani”

Florin Cîțu: „Nu trebuie să minimizăm ceea ce se întâmplă pe piaţa poliţelor de asigurare. Este al doilea faliment major în doar doi ani”

Florin Cîțu a vorbit despre falimentul companiei Euroins și a insitat că asta nu ne arată decât că este o problemă sistemică pe piața asigurărilor din România.

Florin Cîțu a spus că nu trebuie să minimizăm ce se întâmplă, având în vedere că este un domeniu în care investitorii vin foarte greu, deoarece este vorba despre capital care costă.

„Nu trebuie să minimizăm ceea ce se întâmplă pe piaţa poliţelor de asigurare. Este al doilea faliment major în doar doi ani de zile şi este o piaţă care atrage greu investitori, pentru că aici este vorba de capital care costă. Şi poate că în trecut veneau investitori, că erau banii ieftini peste tot în lume şi aduceai investitori, aici, acum, când costul banilor a crescut peste tot în lume, va fi complicat să găsim înlocuitori”, a spus Cîțu.

Plafonarea prețurilor polițelor RCA nu este o soluție

Florin Cîțu a spus că nu vede o soluție în plafonarea tarifelor la polițele RCA și că așteaptă să vadă cu ce soluții va veni ASF, dar și Guvernul, pentru gestionarea problemei.

„Intervii cu instrumente care să menţină piaţa funcţională şi după ce trece criza. Noi trebuie să ne gândim că orice criză trece, de aici pornim. Dar vrei să menţii companiile care sunt sănătoase în viaţă, pentru perioada de după. Va trebui să vină cu o soluţie care menţine piaţa, care duce la o dezvoltare a pieţei în viitor, creşterea competitivităţii şi, după aceea, bineînţeles, scăderea preţului”, a adăugat fostul premier.

El este de părere că numai competiția din piață va duce la scăderea prețurilor, precizând că nu se pune problema ca politicienii să dea vina pe războiul din Ucraina pentru problemele economice ale României.

Fostul premier acuză că ceva este sistemic greșit pe piata asigurărilor

Fostul premier susţine că în piaţa asigurărilor „ceva este sistemic greşit”, din moment ce cei mai mari jucători dau faliment şi nu mai vine nimeni în locul lor.

Cîțu consideră că soluțiile pentru gestionarea crizei de pe piața asigurărilor se regăsesc în principiile liberale, iar cu această ocazie a ținut să atace acțiunile anumitor politicieni. „Sunt mai multe domenii unde lipsa de responsabilitate a actorilor politici şi a celor care ar trebui să ia decizii este evidentă”, a spus fostul premier, potrivit News.ro.