Evenimentul Zilei > Actualitate > Heritage Foundation avertizează că Rusia ar vrea să folosească arme nucleare
Heritage Foundation avertizează că Rusia ar vrea să folosească arme nucleare

Heritage Foundation avertizează că Rusia ar vrea să folosească arme nucleare

„Complexul martirului” al lui Putin este atât de scăpat de sub control încât există un risc real ca să ia „cea mai fatidică decizie a secolului” și să dezlănțuie arme nucleare, avertizează think-tank-ul american Heritage Foundation Noul raport a evidențiat riscul tot mai mare ca Putin să se îndrepte către arme nucleare. De asemenea, Heritage Foundation prezintă modul în care Kremlinul a ajuns „într-o stare aproape de isterie”. „Complexul martirului” al lui Vladimir Putin este atât de scăpat de sub control, încât există riscul să încurajeze Rusia să folosească arme nucleare și chimice, a avertizat un think tank Heritage Foundation, pe fondul îngrijorărilor crescânde cu privire la „retorica isterică” a Kremlinului.

Un nou raport publicat de think tank-ul american Heritage Foundation a evidențiat un risc tot mai mare ca președintele rus să „ia una dintre cele mai fatidice decizii ale secolului” în fața invaziei sale șovăitoare a Ucrainei.

De asemenea, sursa subliniază modul în care Kremlinul a ajuns „într-o stare aproape de isterie” în legătură cu evaluarea „ridiculă” conform căreia NATO reprezintă o amenințare militară pentru Rusia.

De când Putin a invadat Ucraina, propagandiştii săi au continuat să ameninţe Marea Britanie cu un holocaust nuclear, iar această retorică a continuat să ia amploare în ultimele luni.Studiul Heritage Foundation, intitulat SUA și aliații săi trebuie să înțeleagă și să răspundă amenințărilor nucleare ale Rusiei, explorează probabilitatea reală ca Putin să se îndrepte spre utilizarea armelor de distrugere în masă.

Se înțelege că generalii ruși au discutat despre utilizarea armelor nucleare tactice în noiembrie, dar studiul arată că aceștia sunt precauți cu privire la utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune. Cu toate acestea, Rusia „a înfățișat din ce în ce mai mult Occidentul ca un inamic și pare să accepte acum armele nucleare strategice tactice ca opțiune pentru a descuraja escaladarea ulterioară a luptei”.

Câte arme nucleare are Rusia

În studiu se mai arată că Rusia dispune de aproximativ 2.000 de arme nucleare de diferite dimensiuni.În fața invaziei sale stagnante, Rusia și-a îndreptat atenția către bombardarea infrastructurii critice, alimentăre cu energie electrică și apă a Ucrainei. Dar se spune că Putin are un „prag de toleranță mai mare” atât pentru victimele civile, cât și pentru cele militare decât țările occidentale, pe fondul rapoartelor despre mercenari ruși implicați în atacuri sinucigașe în bătălia pentru Bakhmut.

Acesta vine în momentul în care Moscova a lansat o ofensivă masivă de iarnă care implică sute de mii de rezerviști proaspăt chemați și condamnați recrutați din închisoare ca mercenari, care au format atacuri cu valuri umane în încercarea de a copleși apărătorii orașului.