Evenimentul ZileiActualitateMilionarul-ucigaș, condamnat. Ce urmează e revoltător! Motivarea instanței române este unică

Milionarul-ucigaș, condamnat. Ce urmează e revoltător! Motivarea instanței române este unică

Milionarul-ucigaș, condamnat. Ce urmează e revoltător! Motivarea instanței române este unică
Mihai Tufan, unul dintre cei mai bogaţi oameni din România, a înjunghiat cu mai multe lovituri de cuţit o femeie de 36 de ani care-i era angajată.

Milionarul a fost condamnat la 2 ani, 2 luni şi 20 de zile de închisoare. În motivarea deciziei redactată zilele trecute, judecătoarea de la Tribunalul Bucureşti invocă surescitarea generată de pandemia COVID, dar şi acțiunile caritabile „ce subliniază latura generoasă” a celui judecat pentru tentativă de omor.

Cum a început tentativa de omor?

În seara de 9 aprilie 2020, milionarul a încercat să o omoare, cu mai multe lovituri de cuţit, pe Daniela Huhulea, directoare la Elsid, una dintre companiile deținute de el.

Victima le-a declarat anchetatorilor că, în acea zi, ea şi şeful ei, Mihai Tufan, au mers la sediul societății din Titu şi au rămas acolo până în jurul orei 19:30, când el a plecat împreună cu fratele lui.

Ea l-a aşteptat la volanul unui Range Rover, iar la scurt timp, Tufan s-a întors, s-a urcat în maşină pe locul din dreapta ei, şi-a pus servieta diplomat pe bancheta din spate şi au pornit spre București.

„Era extrem de agitat după întâlnirea cu fratele lui, deși în restul zilei avusese o stare normală și calmă”, declară victima.

Pe drum, bărbatul i-a cerut de mai multe ori să oprească mașina, spunându-i că se simte rău şi că are nevoie să ia aer. În plus, declară victima, el „își căuta nevrotic ochelarii, pe care susținea că îi pierduse”.

Femeia a oprit într-un refugiu de la marginea drumului, iar Tufan, spune ea, a început să caute prin toată mașina, dar şi în servietă, adeverințele ce erau necesare la control, în starea de urgenţă din cauza pandemiei COVID.

În cele din urmă, cei doi şi-au continuat drumul dar, după ce au ajuns pe primul pod de la intrarea în București, femeia spune că şeful ei a apucat-o brusc de păr și a tras-o puternic, după care a înjunghiat-o în zona gâtului cu un cuțit.

Apoi a continuat să-i înfigă cuțitul în torace și în burtă, iar în tot acest timp ea încerca să se apere cu o mână, iar cu cealaltă, pe volan, să ţină maşina pe şosea.

Ce a decis instanța?

Conform Codului Penal, tentativa de omor se pedepsește cu închisoarea de la 5 la 10 de ani. În faţa instanţei, Tufan a recunoscut faptele şi a mers pe procedura simplificată a procesului, care reduce cu o treime limitele pedepselor.

În plus, el a beneficiat de încă o reducere a pedepsei, cu o altă treime, instanţa acordându-i circumstanţe atenuate, pentru că „a depus eforturi pentru înlăturarea sau diminuarea consecințelor infracțiunii”: i-a plătit despăgubiri victimei şi a achitat costurile spitalizării ei.

La 8 octombrie, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat la 2 ani, 2 luni şi 20 de zile de închisoare.

Tribunalul remarcă faptul că activitatea infracțională a inculpatului a avut loc spontan, într-o perioadă economică dificilă generată de criza sanitară SARS-CoV-2, când antreprenori din zona privată au întâmpinat greutăți financiare, motiv pentru care este explicabilă acțiunea violentă a inculpatului asupra persoanei vătămate.

 

Judecătoarea Toader, în motivarea deciziei sale, spune că în stabilirea cuantumului pedepsei a avut în vedere „și vârsta inculpatului, faptul că are o familie organizată, astfel că, pentru a da eficiență prevederilor art.3 CEDO (pedeapsa să nu aibă un caracter degradant)”, s-a orientat către minimul prevăzut de lege, scrie Libertatea.

Accesează: