Mii de oameni de afaceri care nu au plătit contribuțiile la stat pentru angajații lor riscă să ajungă la închisoare

Mii de oameni de afaceri care nu au plătit contribuțiile la stat pentru angajații lor riscă să ajungă la închisoareSursa foto: Arhiva EVZ

Mii de patroni din România riscă să facă pușcărie pentru neplata impozitelor și a contribuțiilor la stat pentru angajații lor. ANAF a început să facă deja raportările la Parchet.

Angajații ANAF au anunțat că 62 de mii de oameni de afaceri, care nu au plătit încă toate contribuțiile la stat pentru angajații lor, riscă să ajungă să facă închisoare pentru o perioadă cuprinsă între 1 an și 5 ani.

Încă de la începutul lunii iulie, ANAF a făcut deja primele raportări la Parchet, care pot deschide dosare penale în baza legii.

Numărul exact al celor care au înregistrat creanțe recuperabile este de 61.918, aceștia fiind primii raportați de către angajații ANAF.

Neplata contribuțiilor se incriminează ca faptă de evaziune fiscală

Ministrul de Finanțe a anunțat că anual, bugetul de stat pierde 12 miliarde de lei din cauza neplății contribuțiilor de către angajatori, scrie Antena 3.

Totodată, președintele ANAF, Lucian Ovidiu Heiuș, a declarat că în luna august s-a descoperit cea mai mare diferență între veniturile declarate și cele estimate de instituția pe care o conduce: 4,5 milioane de lei.

Persoana respectivă va trebui să plătească impozite statului în valoare de 1 milion de lei

„Cea mai mare diferenţă: aşa cum v-am obişnuit, vi le dau pe primele trei. Cea mai mare diferenţă a fost în judeţul Timiş, o diferenţă de bază impozabilă, practic dintre veniturile declarate/estimate de 4,5 milioane de lei. Impozitul stabilit a fost de un milion de lei. Pe locul doi este o persoană din Vrancea, unde diferenţa a fost de 3,3 milioane de lei, impozitul stabilit a fost de 889.000 de lei şi pe treia în Prahova, diferenţa a fost de 2,7 milioane de lei şi impozitul stabilit a fost de 723.000 de lei", a declarat Lucian Ovidiu Heiuş, potrivit Digi24.

Reamintim că ANAF a încasat în perioada ianuarie-august 2022 suma de  246,2 miliarde de lei, în creștere cu 22,4% față de aceeași perioada a anului trecut.  Rambursările de TVA au crescut la 18,1 miliarde lei, față de 16,5 miliarde lei în perioada ianuarie - august a anului trecut.

Ne puteți urmări și pe Google News