Mihăilă: Resursele pentru vaccinare vor fi direcţionate către mediul rural; a scăzut adresabilitatea în centrele urbane

Mihăilă: Resursele pentru vaccinare vor fi direcţionate către mediul rural; a scăzut adresabilitatea în centrele urbaneSursa foto: EVZ

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat, vineri, la Craiova, că resursele, atât umane cât şi materiale, pentru campania de vaccinare vor fi direcţionate în următoarea perioadă către mediul rural, unde numărul persoanelor vaccinate este mult mai redus.

Mihăilă se află într-o vizită de două zile în judeţul Dolj, unde se întâlneşte cu reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova și a participat la o conferință de presă.

„Am discutat cu reprezentanţi ai Universităţii din Craiova despre ce a realizat instituţia în domeniul imagisticii şi al gastroenterologiei, dar şi despre planurile de viitor, având şi noi şi universităţile acelaşi scop: de a creşte calitatea actului medical printr-o reformă a formării profesionale a personalului din domeniul sanitar. Am avut întâlnire cu managerii celor două spitale aflate în subordinea MS şi cu doamna director care este coordonatorul campaniei de vaccinare din partea DSP, am discutat despre problemele din spitale şi cum putem grăbi şi eficientiza deschiderea spitalelor pentru a creşte accesul pacienţilor non-covid la servicii medicale, despre cum putem reorganiza activitatea de vaccinare, aşa încât, văzând că adresabilitatea la centrele mari urbane a scăzut, să direcţionăm resursele umane şi materiale spre mediul rural, unde deocamdată procentul persoanelor vaccinate este mult mai redus", a spus ministrul Sănătăţii într-o conferinţă de presă.

Ministrul Sănătății a declarat că, pe lângă discuţiile privind campania de vaccinare, va discuta cu medicii de familie şi cu asistenţii medicali comunitari şi despre problemele asistenţei medicale primare şi comunitare şi ce soluţii sunt pentru a le rezolva, pentru că urmează investiţii din PNRR care sunt alocate asistenţei medicale primare, dar şi asistenţei medicale comunitare. "Dorim să ne consultăm cu ei să vedem cum putem implementa mai rapid şi mai eficient aceste măsuri din PNRR", a afirmat Mihăilă.

Subprefectul judeţului Dolj a arătat că Centrul de vaccinare de la Sala Polivalentă din Craiova era acum câteva săptămâni în topul centrelor din ţară cu cel mai mare număr de persoane vaccinate.

„Sperăm ca vizita doamnei ministru să ne impulsioneze să continuăm şi să avansăm în acest proces de vaccinare, pentru că ştim bine că aceasta este singura variantă prin care vom depăşi pandemia cât mai repede", a spus Dumitrescu.

Conform ziaruldecraiova.ro, directorarea DSP Dolj, Valeria Andfreescu, nu a fost prezentă la conferința de presă. De fapt, nu a participat niciodată la vreuna și nici nu a dat vreo declarație vreodată. La înaintare a fost scoasă mereu Iuliana Manea, coordonatorul Inspecţiei Sanitare din cadrul DSP Dolj. Cea care, de altfel, a și reprezentat astăzi instituția.

Aceasta a afirmat că, din datele instituţiei, în judeţ acoperirea vaccinală este în jur de 21% şi în Craiova - de 30%.

„La un moment dat, Centrul de la Sala Polivalentă era pe locul I pe ţară în ceea ce priveşte numărul de persoane vaccinate în 12 ore - 240 de persoane. Lucrurile nu mai stau aşa, motiv pentru care am reorganizat activitatea, echipele mobile din centrele fixe funcţionează în zonele rurale în fiecare zi. Poate trebuie mult mai mult promovat cât de importantă este această vaccinare, ca oamenii să înţeleagă că este necesar să se vaccineze, pentru că această pandemie încă nu este încheiată, nu ştim ce se aşteaptă şi trebuie să fim pregătiţi. Nu putem fi pregătiţi doar cu spitale care la un moment dat, la cazuri foarte multe, ajung să nu mai facă faţă. Trebuie să fim pregătiţi pentru a rezista în faţa acestui virus. În acest moment avem echipe mobile în 60 de comune", a spus Iuliana Manea.

 

Ne puteți urmări și pe Google News