„Mica Elveţie” a Moldovei de la Feteşti. Locul în care te simți ca pasărea în zbor
- Julieta Savitchi
- 4 iulie 2023, 22:33
O fostă carieră de piatră dintr-un sat din Republica Moldova a transformat localitatea într-o atracţie turistică. Cariera a fost abandonată încă din perioada sovietică, după ce s-a terminat zăcâmântul. Ceea ce a distrus omul, a reparat natura, transformând fosta cariera într-un loc unical prin frumuseţea sa.
Loc de odihnă şi refugiu pentru îndrăgostiţi
Satul Fetești este situat într-o zonă deosebit de pitorească, unde zăcămintele de piatră de calcar reprezintă o mărturie impresionantă a forței naturii. Acest loc este cunoscut și sub numele de “Mica Elveție a Moldovei”, datorită peisajelor feerice pe care le creează.
Defileul de la Fetești, cu o lățime de 250 de metri, adăpostește pe malurile sale înalte și abrupte numeroase peșteri, care sunt adesea folosite de îndrăgostiți drept refugii romantice.
Paradisul celor pasionaţi de fotografie
Una dintre atracțiile locale este cariera abandonată din satul Fetești, care oferă un cadru spectaculos pentru ședințe foto pe diferite tematici. Imaginați-vă poze în costume de baie sau rochii spectaculoase, într-un decor natural impresionant. Așadar, acest loc este un adevărat paradis pentru pasionații de fotografie și pentru toți cei care apreciază frumusețea naturală a acestor locuri.
Amfiteatrul de la Feteşti
În zona satului Feteşti natura a creat un monument deosebit, numit de savanţi Amfiteatrul de la Feteşti, care înconjoară de la nord, vest şi est satul Feteşti, şi are o adîncime de circa 100 m, concentrînd ca într-o arenă satul. Natura a creat aici o trecătoare de 68 de ha, mai ales, pe malul stâng al Draghiştei. Stânci înalte, pleşuve, adesea total dezgolite, cu grote şi peşteri aproape inaccesibile, pe sub care vuiesc încontinuu Draghiştea şi numeroase izvoare, şerpuind printre copaci şi tufari, alcătuiesc un anturaj cu adevărat montan.
Stâncile din mica Elveţie a Moldovei
Cartea de vizită a satului este Ţiglăul, o stâncă mare de pe vârful căreia, se spune, te simţi ca vulturul în zbor. De pe ea se vede bine şi stânca Bunicii, numită astfel pentru că seamănă cu o bunicuță care se odihnește pe laiță. Rezervaţia peisagistică te copleşeşte prin splendoarea ei naturală, iar coloşii de aici fac parte din faimoasele perle ale Prutului, cunoscute ca toltre. Dacă mergem pe malul Draghiştei, cândva râu mai măricel cu ape repezi şi curate, ajungem la Scumpia, o altă stâncă din regiune.
Una dintre stâncile de aici, în loc să fie promovată pentru turiști, a fost demolată de cariera satului, acest monument al naturii creat timp de mai bine de 10 milioane de ani, fiind pierdut pentru totdeauna.