Metsola: Parlamentul European luptă împotriva corupției, vom coopera cu autorităţile

Metsola: Parlamentul European luptă împotriva corupției, vom coopera cu autorităţile Sursa: arhiva EVZ

Justiţia federală belgiană a efectuat 16 percheziții domiciliare într-o anchetă de crimă organizată, corupție și spălare de bani. Potrivit publicaţiilor locale Le Soir și Knack, ancheta a început la jumătatea lunii iulie 2022. Printre persoanele arestate se numără fostul europarlamentar PD (acum membru al formaţiunii politice Articolul 1 - Liberi e Uguali) Antonio Panzeri (67 de ani) și actualul secretar general al organizației internaționale a sindicatelor (ITUC) Luca Visentini (53 de ani). Vicepreședintele Parlamentului European, grecoaica Eva Kaili, este și ea cercetată, în timp ce mandatul european de arestare pentru soția și fiica lui Panzeri ar fi fost executat deja în provincia Bergamo.

Potrivit informațiilor anchetatorilor, se suspectează că o țară din Golf ar fi încercat să influențeze deciziile economice și politice ale Parlamentului European. Potrivit Le Soir, țara în cauză ar fi Qatarul, unde se desfăşoară Cupa Mondială.

În Le Soir, procurorul federal a precizat: "Sunt efectuate 16 percheziții (la 14 adrese diferite) în diferite municipalități din Bruxelles. În special în Ixelles, Schaerbeek, Crainhem, Forest și Bruxelles-City".

Anchetatorii anticorupție "bănuiesc că o țară din Golf încearcă să influențeze deciziile economice și politice ale Parlamentului European", potrivit tezei procurorului raportată de cele două publicații. Cum? "Plătind sume mari de bani sau oferind cadouri semnificative terților care dețin o poziție politică și/sau strategică semnificativă în cadrul Parlamentului European". În timpul percheziției efectuate în locuinţa lui Panzeri autoritățile ar fi găsit 500.000 de euro în numerar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit presei, printre persoanele arestate, pe lângă Panzeri și Visentini, se mai află directorul unui ONG și un asistent parlamentar, tot de origine italiană, personalități active în asociațiile pentru drepturile omului. Panzeri este și președintele Fight Impunity, organizaţie al cărei sediu se află în centrul Bruxelles-ului, în rue Ducale şi care promovează "lupta împotriva impunității pentru încălcări grave ale drepturilor omului" și justiția internațională. De altfel, printre birourile percheziţionate s-ar afla şi cel al asociaţiei.

Mai multe informații despre arhitectura organizației ar putea rezulta din analiza echipamentelor informatice și a telefoanelor confiscate de anchetatori în timpul raidurilor care au vizat în principal asistenți parlamentari legați de grupul Socialiștilor și Democraților și, într-un caz, ai Partidului Popular European.

Cu ce se ocupă ONG-ul Fight Impunity?

Fight Impunity a fost fondată în septembrie 2019 de Antonio Panzeri, fost europarlamentar al grupului S&D și fost președinte al subcomisiei pentru drepturile omului din Parlamentul European. După ce a ocupat mult timp poziţia de secretar al Camerei Muncii din Milano, (din 1995 până în 2003), în 2004, Panzeri a devenit europarlamentar, poziţie în care a rămas până în 2019.

După ce a părăsit Camera, unde s-a remarcat printre altele prin angajamentul său față de drepturile omului și în special pentru căutarea adevărului în cazul uciderii în Egipt a cercetătorului Giulio Regeni, Panzeri a fondat la Bruxelles Fight Impunity, organizație non-profit angajată "împotriva impunității" în cazurile de încălcare a drepturilor omului. Consiliul membrilor de onoare a ONG-ului, aflată nu departe de Ambasada Americii, misiunea permanentă la Bruxelles a Federației Ruse și parlamentul federal belgian, este format din personalități importante.

Printre aceștia, potrivit site-ului ONG-ului, se numără și Emma Bonino, fost ministru și comisar european, și Federica Mogherini, fost ministru al afacerilor externe și înalt reprezentant al UE, precum și Dimitris Avramopoulos, fost comisar european pentru afaceri interne, și fostul prim-ministru francez Bernard Cazeneuve. Denis Mukwege, un medic ginecolog congolez care a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace în 2018, este membru de onoare al Fight Impunity.

Sâmbătă seară, Socialiștii și Democrații Europeni au anunţat că au decis să o suspende din grup pe Eva Kaili. Cu puțin timp înainte, partidul elen de centru-stânga Pasok a anunțat că l-a expulzat pe politician.

"Aflam cu perplexitate de investigaţiile şi arestările în curs de desfăşurare la Bruxelles, în urma unor episoade de presupusă corupție din partea Qatarului, în special împotriva persoanelor implicate", declară delegația deputaților PD într-o notă către Parlamentul European. "Sunt acuzații extrem de grave, avem încredere deplină în activitatea justiției și a forțelor de poliție care efectuează verificările necesare. Sperăm că adevărul va ieși la iveală în curând și că va fi apărată onoarea instituției noastre, dată fiind poziția foarte dură exprimată de Parlamentul European în cea mai recentă rezoluție privind Qatarul, în timpul sesiunii plenare din noiembrie".

În timp ce o notă a deputaților europeni ai Ligii Nordului scrie: "Exprimăm îngrijorare și consternare puternică față de știrile raportate de presa internațională cu privire la investigațiile în curs de desfășurare în Belgia, privind corupția în instituțiile UE. Acuzațiile sunt foarte grave și este necesar ca problema să fie clarificată pe deplin în toate forurile. Sprijinim autoritățile pentru a face lumină asupra faptelor și a constata responsabilitățile persoanelor implicate, începând cu cei aleși și cu cei care lucrează în instituțiile europene. Parlamentului European, atât de atent la problema delicată a interferenţelor externe, îi cerem să abordeze problema în comisia INGE și, de asemenea, în cadru unei dezbateri în aulă, cât mai curând posibil".

La rândul său, Parlamentul European anunţă că "nu comentează procedurile judiciare. Aşa cum procedăm întotdeauna, cooperăm pe deplin cu autoritățile naționale competente. La fel și în acest caz concret".

Metsola: Parlamentul European luptă împotriva corupției, vom coopera cu autoritățile belgiene

Parlamentul European "este ferm împotriva corupției. În această etapă putem comenta investigațiile în curs doar pentru a confirma că am cooperat și că vom coopera pe deplin cu toate autoritățile relevante. Vom face tot posibilul pentru a sprijini cursul justiției", a anunţat președintele Camerei, Roberta Metsola, prin intermediul rețelelor de socializare, notează rainews.it