Evenimentul Zilei > Social > Mesaj disperat din inima realității crunte din spitale: Situație dramatică la ATI. Când o familie se bucură, alta își plânge morții
Mesaj disperat din inima realității crunte din spitale: Situație dramatică la ATI. Când o familie se bucură, alta își plânge morții

Mesaj disperat din inima realității crunte din spitale: Situație dramatică la ATI. Când o familie se bucură, alta își plânge morții

Un director DSP vorbește despre realitatea cruntă din spitalele românești. Despre bătălia pentru un pat la ATI şi despre bucuria unora când scapă de aparate vii, dar şi despre lacrimile altora când află că le-a murit cel drag.

Horea Timiş, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Arad, a relatat despre cazul unei tinere în vârstă de 24 de ani, căreia părinții îi căutau cu disperare un loc la ATI.

”S-a eliberat un loc la ATI- o familie se bucură, alta plânge și tot așa auzi”, scrie Horea Timiş, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Arad, pe contul său de socializare.

Şeful Direcţiei de Sănătate Publică din Arad spune că în momentul în care se eliberează un pat la ATI, o familie se bucură, în timp ce alta plânge.  Din acest motiv acesta îi sfătuieşte pe români să se vaccineze împotriva coronavirusului.

Directorul DSP: Dacă nu vă puteți vaccina deoarece aveți comorbidități stați acasă până trece valul acesta crunt

Şeful DSP îi îndeamnă pe români să se vaccineze, pentru a trece mai uşor de acest val pandemic. De asemenea, Horea Timiş îi sfătuieşte pe cei cu comorbidităţi să stea acasă până trece valul.

”S-a eliberat un loc la ATI”…. o familie se bucură, alta plânge… și tot așa.. .auzi la UPU, auzi în stație, auzi la tv, auzi pe stradă… sau cineva întreabă… la fiecare oră… minut… un telefon… din judet… din alte județe… din țară. Pt. o tânără din ceva oraș au sunat aseară prin toate județele… are 24 de ani… au sunat si la noi și la alții… și alții sună… și părinții sună… toate spitalele au zeci de pacienți în așteptare… singura soluție vaccinați-vă, iar daca aveți comorbidități… stați acasă până trece valul acesta crunt… nu vor fi curând locuri la ATI…”, a scris Horea Timiș pe contul personal de Facebook.

Şeful DSP Arad avertizează că întreg personalul medical este marcat şi că ar avea nevoie de suport psihologic

„Vor trece ani până se vor șterge din memoria noastră aceste telefoane și întrebări. Altii ne vor acuza, altii ne vor lăuda. Colegii din UPU, ambulanțe, DSP și toate secțiile și spitalele Covid văd niște situații ce nu vor rămâne fără o amprentă. Trebuie rapid creat un suport pshihologic și trebuie urgent legiferat acest aspect, asta dacă ne pasă. Dacă nu se intervine în sustinerea cadrelor medicale acum, mai târziu nu o să le mai avem nici pe acestea.

Ținem pacienți în containere și prin ambulanțe dar nu putem să îi ducem în clădirile de spitale vechi, pentru că nu sunt conforme autorizate de ISU și DSP și alte instituții… nu facem lucrări de tras o țeavă de oxigen și curent decât dacă avem firme autorizate să tragă o țeavă avizată cu plan și studiu.. și cu multe dosare.. … apoi trebuie să facem selecție de ofertă….30 de zile, achiziție în n acte reglementat….apoi recepție… apoi… hârtii….tone de hârtii…. și justificări și ședințe și comisii… de frica unor instituții de control nimeni nu face nimic decât cu procedură. Nu COVID-ul, ci birocrația ne duce cu mortalitatea pe locul I în Europa”, a mai scris  directorul Direcției de Sănătate Publică Arad.