Merkel a ales tabăra în războiul  dintre SUA și China? Der Spiegel  dă cărțile pe față!

Merkel a ales tabăra în războiul  dintre SUA și China? Der Spiegel  dă cărțile pe față!

În septembrie trecut, Merkel s-a îndreptat spre China cu o mare delegație de afaceri la vârful manifestațiilor din Hong Kong. Ea a cerut Beijingului să-și exercite reținerea în relația cu protestatarii, însă călătoria în sine a trimis un mesaj potrivit căruia Germania nu va face ca legăturile sale cu China să depindă de abordarea Beijingului în ce privește  drepturile omului.

Merkel are un respect semnificativ pentru creșterea economică fără precedent pe care a cunoscut-o China în cei 15 ani în care a ocupat funcția. Ponderea Chinei în comerțul global s-a dublat în această perioadă, economia sa a crescut până la a doua cea mai mare din lume, produsul intern brut a crescut cu un factor de 10 și peste 200 de milioane de oameni au fost scoși din sărăcia extremă. Germania a profitat frumos de creșterea economică a Chinei.

Pentru al patrulea an consecutiv, China a fost cel mai mare partener comercial al Germaniei în 2019, volumul comercial bilateral la 206 miliarde de euro. Companiile germane au exportat bunuri în valoare de 96 de miliarde de euro în China, situație care creează un anumit grad de dependență”.

Povestea de dragoste interesată dintre Berlin și Beijing este amenințată, însă, de americani. “Companiile germane s-au preocupat din ce în ce mai mult de faptul că ar putea fi prinse între fronturile concurenței dintre China și SUA, iar pericolul nu vine doar dintr-o China care împinge nemilos pentru interesele sale economice. De asemenea, ei văd o amenințare din partea cealaltă parte a Atlanticului. Sunt îngrijorați că Trump ar putea impune sancțiuni companiilor europene dacă vor continua să facă afaceri cu China”.

Ne puteți urmări și pe Google News

De altfel, nu ar fi nicio noutate, în conflictele cu Rusia și Iran, Statele Unite aplică de multă vreme sancțiuni companiilor străine care nu se aliniază. Cât privește Huawei, “Berlinul consideră că securitatea rețelei nu este principala preocupare a Washingtonului. În schimb, oficialii guvernamentali sunt de părere că SUA își apără agresiv interesele economice pentru a-și proteja propriii producători împotriva produselor concurenților chinezi - produse care se îmbunătățesc continuu”.

În ciuda tuturor explicațiilor pe care săptămânalul de stânga Der Spiegel le găsește acțiunilor și preferințelor Angelei Merkel, se pare că interesele economice ale Berlinului fac să pălească orice fel de principii cu care Berlinul se împăunează în Europa. Altminteri e greu de înțeles cum drepturile omului, de care cancelarul german face atâta caz, îi dispar cu totul din minte când vine vorba de regimul de dictatură a proletariatului care domnește în China. Marea întrebare este, însă, dacă în țările membre ale Uniunii se vor găsi conducători în măsură să reziste forței cu care Berlinul încearcă să-și impună interesul economic drept lege supremă.