Mergi pe jos în fiecare zi ca să trăieşti mult

Mergi pe jos în fiecare zi ca să trăieşti mult

Plimbările de 30 de minute pe zi te scapă de boli de inimă şi de stres.

Mersul pe jos timp de 30 de minute pe zi scade riscul de a face sindrom metabolic, o serie de factori de risc pentru boli de inimă, diabet şi atac vascular cerebral. Plimbările te mai ajută şi să scapi de stres şi anxietate, dar şi să ai un somn mai bun, susţin experţi citaţi de publicaţia americană „Health“. Cancerul la sân, ţinut la distanţă Femeile care merg pe jos câteva ore pe zi au un risc mai redus de a face cancer la sân, potrivit unui studiu publicat în „Journal of the American Medical Association“. Explicaţia e că plimbările pe jos reduc nivelul de grăsimi din organism, surse de hormoni estrogeni. Studiul a monitorizat 74.000 de femei cu vârsta între 50 şi 79 de ani şi a indicat că acelea care aveau o greutate normală şi-au redus riscul de boală cu până la 30%, în timp ce obezele, cu 10-20%. Cercetătorii spun că şi femeile mai tinere ar putea obţine aceleaşi rezultate.

O plimbare făcută seara te poate ajuta şi să ai un somn mai bun, potrivit National Sleep Foundation. Experţii susţin că plimbarea poate creşte nivelul hormonului fericirii, serotonina, care te relaxează. Totodată, creşterea temperaturii corpului în timpul plimbării poate semnala creierului să o scadă mai târziu, ceea ce favorizează somnul. Mai puţin cu 11 kilograme pe an 30 de minute de plimbat de trei ori pe săptămână protejează oasele. Acest fel de exerciţiu care solicită 95% din muşchi fortifică oasele. „În lipsa solicitării fizice, organismul ia calciul din oase pentru a-l folosi în alte scopuri. Sunt recomandate mersul pe jos şi exerciţiile fizice, cel puţin o oră“, explică Marius Filip, medic ortoped la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti.

Plimbarea te poate scăpa de depresie, anxietate şi stres. Chiar şi numai 30 de minute de mers pe jos îţi pot ridica moralul, susţin cercetătorii de la University of Texas. Mergi pe afară 90 de minute de cinci ori pe săptămână şi vei fi în cea mai bună formă, indică un studiu de la Temple University, din SUA. O posibilă explicaţie este că plimbarea ajută organismul să producă endorfine, substanţă care te binedispune. Plimbările pot preveni apariţia kilogramelor în plus la majoritatea persoanelor sedentare. Femeile care au mers pe jos o oră de cinci ori pe săptămână au consumat 1.500 de calorii şi au pierdut în jur de 11 kg pe an.

Ne puteți urmări și pe Google News