Evenimentul Zilei > EVZ Special > MEMORMA EVZ. Scandal internațional după demiterea judecătorului care a îndrăznit să i se opună lui Ion Iliescu
MEMORMA EVZ. Scandal internațional după demiterea judecătorului care a îndrăznit să i se opună lui Ion Iliescu

MEMORMA EVZ. Scandal internațional după demiterea judecătorului care a îndrăznit să i se opună lui Ion Iliescu

În 1994, judecătorul Corneliu Turianu, preşedinte al Tribunalului Municipiului Bucureşti, a fost demis de ministrul Justiţiei din acea vreme, Petre Ninosu, pentru că a emis o hotărâre prin care i se interzicea lui Ion Iliescu să candideze pentru a treia oară la alegerile prezidențiale din 1996. Iliescu fusese deja ales preşedinte în 1990 şi 1992, iar legea, valabiliă şi astăzi, spune că nimeni nu poate să ocupe postul de preşedinte al României mai mult de două mandate.

 Demiterea lui Turianu a declanşat un scandal internaţional, la Bucureşti fiind trimişi doi raportori ai Consiliului European, Friedrich Konig şi Gunnar Jansson. Ministrul care i-a succedat în funcţie lui Petre Ninosu, Gavrilă Iosif Chiuzbaian, a ţinut să declare că el s-a împotrivit abuzului comis împotriva lui Turianu.

„Sunt impresionat de poziția celor doi reprezentanți ai Consiliului Europei și îmi place să cred că ministrul Justiției se gândise, încă de la învestire, la rezolvarea cazului meu. (..) Am un gust amar, gândindu-mă că o problemă serioasă este pusă în discuţie din iniţiativa unor persoane din afara ţării”, declara Corneliu Turianu pentru „Evenimentul zilei”.

CV

Corneliu Turianu – născut în 1940, este un jurist român, senator în legislatura 1996-2000, din partea PNȚCD, partid din care a demisionat în februarie 2000. Timp de 30 de ani (1966-1996) a îndeplinit funcția de judecător, parcurgând toate nivelele ierarhiei judecătorești – de la judecător stagiar, vicepreședinte al Judecătoriei Sector 8, președinte de secție și apoi președinte al Tribunalului Municipiului București – până la înalta funcție de judecător al Curții Supreme de Justiție. De asemenea, Corneliu Turianu a fost și președinte al Consiliului Național de Studiere a Arhivelor Securității.

CV

Simona Ionescu lucrează în presă de peste 20 de ani. În 1993 era redactor șef adjunct la „Evenimentul zilei” condus de Ion Cristoiu. A plecat în 1997, o dată cu maestrul și restul echipei sale. Din 1998, a început construirea a ceea ce avea să devină ziarul Libertatea – cel mai popular cotidian. Din 15 ianuarie 2013 este redactorul șef al EVZ.

Publicat in categoriile: EVZ Special
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: