Melodiile vulgare de la festivaluri, în atenția autorităților. Cum se pregătește cenzura

Melodiile vulgare de la festivaluri, în atenția autorităților. Cum se pregătește cenzura

Începând de vineri, mii de tineri vor lua parte la festivalul Neversea. În preajma evenimentelor de acest gen, spațiul public este invadat de controverse legate de piesele vulgare, pe care unii artiști le au în repertoriu. Având în spate conflictele de la festivalurile precedente, cei care vor concerta în aceste zile la malul mării, se vor afla în vizorul autorităților.

Ce riscă artiștii care aduc melodii vulgare la Neversea

Solistul trupei „Șatra B.E.NZ” a fost protagonistul unui scandal de proporții, după ce a concertat la Neversea. De altfel, cazul său a ajuns în instanță, unde acesta a fost acuzat că a cântat o piesă ce conținea versuri sau expresii, care

făceau referire la „organele sexuale masculine și la acte sexuale explicite în prezenţa unui public numeros”.

Untold şi Neversea

Sursa foto: Arhiva EVZ

La evenimentul respectiv au avut acces sute de minori

„Tot programul trupei a conținut expresii vulgare, iar melodia Mosphit aduce atingere memoriei persoanelor decedate”, preciza Jandarmeria Constanța.

Ne puteți urmări și pe Google News

În fața instanței, avocatul solistului de la „Șatra B.E.NZ” a susținut că toate actele artistice au loc sub protecția libertății de exprimare. Prin urmare, acestea nu pot fi cenzurate.

Proces, Neversea

Proces. Sursa foto: Arhiva EVZ

„Așa cum reiese din filmări, probe în instanță, participanții la spectacol au cântat împreună cu el (cu solistul trupei Șatra B.E.N.Z), au aplaudat, nu a fost nimeni indignat, știau ce gen muzical abordează”, au menționat apărătorii artistului, conform Ziare.com.

Amenda dată la Neversea, anulată

Judecătorii bucureșteni au concluzionat că sancțiunea primită de artist nu este întemeiată, nefiind vorba despre tulburarea ordinii publice.

„Gusturile muzicale se pot educa, dar nu cred că se așteaptă cineva să se facă Educație, să se scrie lucrări academice la un concert de rap”, arată sociologul Monica Zottu-Pavel, potrivit Ziare.com.

Ideea este agreată de mulți sociologi, care susțin că accesul la astfel de evenimente se face voluntar. Astfel, artiștii nu pot fi trași la răspundere pentru ceea ce prezintă pe scenă.

Revista presei