”Avem nevoie urgent de un Plan B. Ca medic fac un apel la Guvern și Președinte. Și asta cât se poate de repede (și așa au fost pierdute 2 luni și 2 zile). În doar 3 zile am ajuns la scenariul 3. Din punctul meu de vedere nu ar trebui să ajungem la peste 2001 de cazuri că să reacționăm așa cum trebuie pentru a proteja viață fiecărui om din România și funcționarea sistemului de sănătate.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat (!!! de 2 luni e alertă globală) că pandemia poate fi controlată doar dacă țările iau măsurile necesare.) Fac azi din nou apel la Guvern și la Președinte, convocați din nou CSAT!!! Și asigurați rapid Planul B (și asta până nu e prea târziu)”, a scris, luni, pe Facebook, medicul Tudor Ciuhodaru.

El a menționat, pe puncte, ce ar trebui să facă cei aflați la conducerea țării. Redăm, punctual, mesajul acestuia:

(1) Testarea largă a tuturor persoanelor suspecte! Poate ați uitat dar această solicitare vine chiar de directorul OMS. doctorul Tedros Adhanom Ghebreyesus. Nu mai improvizați! De la acest nivel OMS vă spune clar că cea mai bună strategie este depistarea cât mai multor persoane infectate, izolarea lor și punerea în carantină a persoanelor cu care au avut contact apropiat.

(2) Protecția personalului medical. Și poate măcar acum ne auziți că e nevoie de materiale de protecție, alcool sanitar, teste și ventilatoare. Puneți Ambasadele și Reprezentanțele la treaba! Soluțiile sunt acum în afară țării! a) La nivel european am susținut și adoptat acea rezervă europeană (rescUE) constând în aparatură medicală, materiale sanitare și medicamente (finanțate de Comisia Europeană de 1,4 miliarde euro.

b) Asigurați măcar acum (sunt fonduri europene!) redeschiderea Institutului Cantacuzino și o fabrică românească de materiale sanitare. Reconversia unor fabrici de textile sau a unor microinreprinderi.

(3) Carantină strictă (măcar 14 zile) pentru toți cei care intră în țară (indiferent de zona și indiferent de numărul de bolnavi). Bâlbele de până acum au lansat deja adevărate bombe biologice pe stradă .