O lecție de viață. Medicinista oarbă, care s-a pregătit de la 18 ani ca să trăiască în întuneric

O lecție de viață. Medicinista oarbă, care s-a pregătit de la 18 ani ca să trăiască în întuneric

„Fata mea, încearcă să-ți aranjezi locuința, să fie fără colțuri, pregătește-te căci vei orbi”, asta i-a spus oftalmologul Simonei, când a a ajuns la vârsta majoratului. A învățat și a ajuns kinetoterapeut, însă efortul era prea mare, așa că va fi cea mai frumoasă degustătoare de vinuri.

Simona are 28 de ani. Arată ca Albă ca Zăpada: e frumoasă, are păr lung negru și zâmbește mereu. Când am cunoscut-o, habar nu aveam că nu mă vede, se mișca natural printre oameni. A absolvit Medicina și s-a pregătit pentru restul vieții ei, aceea de femeie oarbă. La 18 ani, în locul cadoului a primit o sentință: „Să te pregătești, vei orbi”.

Am mers la Simona acasă pentru acest articol. Mai mult din curiozitatea de a vedea cum se descurcă o fată care a orbit recent. S-a jenat că e dezordine. „Păcat că nu vezi, te-aș invita la mine”, i-am spus, și ne-am împrietenit. Vizita a fost de bun augur. I-am povestit un tablou pe care-l atârnase în living, fără să știe, dincolo de o descriere sumară (o poză cu soldați), cât e de frumos. Simona Smultea, 28 de ani, kineto- terapeut orb. Așa poate suna CV-ul tinerei. E viitor degustător de vinuri ”în întuneric”.

„Să înțeleg mai bine ce mi se întâmplă”

Ne puteți urmări și pe Google News

Fata s-a născut cu strabism. La 14 ani a făcut cataractă și dezlipire de retină la ochiul drept. Acum irisul defect e alb sidefat. Niciunul din zecile de medici la care a ajuns, de la Reșița la Timișoara, București sau Cluj, nu a avut curiozitatea măcar de a investiga de ce un copil face o astfel de boală cruntă care apare la bătrânii cu zeci de ani de viață.

„Fata mea, încearcă să-ți aranjezi locuința, să fie fără colțuri, pregătește-te căci vei orbi”, asta i-a spus oftalmologul când a împlinit vârsta de 18 ani. „Am mers acasă la mama, la Teregova, cu gândul că deja sunt oarbă. Închideam ochii pe stradă și pășeam. În curtea casei, la fel. Voiam să văd cum mă descurc. Și am decis să dau la Medicină, ca să înțeleg mai bine ce mi se întâmplă”, povestește Simona.

Dramă în trei acte

Vederea a început să îi scadă treptat. Acum mai vede doar 0,4%. Adică niște pete diforme în lumină. Are trasee fixe. De obicei ia taxi până la destinație. Se împiedică când în drum apar obstacole neștiute. Îi e greu. Nespus.

„Mi-e frică să rămân pe întuneric”

A ales să se specializeze în kinetoterapie, în ideea că și oarbă, ar putea profesa. Nu s-a putut decât o vreme. „Medicii mi-au spus că efortul din timpul masajului îmi afectează vederea. Am renunțat să mai lucrez, pentru că mi-e frică să rămân în întuneric total. Faptul că mai văd contururi și că disting lumina e enorm pentru mine”. Tot medicii spun că riscă același lucru dacă se operează. „Să nu vezi nimic, e terifiant. Am deja o mare problemă cu hainele. Nu mai disting culorile, astfel că mi-am memorat hainele după formă și textură. Dar în egală măsură am nevoie de unele noi și e un coșmar să merg la cumpărături, trebuie să mă limitez la ceea ce mi se povestește despre ele”, arată tânăra.

În timpul examenului de licență, Simona a mai primit o lovitură din partea vieții: a aflat că suferă și de scleroză multiplă. Aceasta ar putea fi, de fapt, cauza orbirii. Culmea, a fost fix subiectul pregătit pentru examen.

De doi ani nu se mai vede în oglindă

Jumătatea plină a paharului este ceea ce a învățat Simona din viața ei. „Dacă nu mi-aș fi pierdut vederea, nu aș fi reușit să mă dezvolt. Nu aș fi reușit să cunosc oamenii pe care îi am în jurul meu. Orbirea mea este o superbă lecție”, crede Simona Smultea.

De doi ani nu se mai vede în oglindă, dar are un iubit, participă la cursuri de tango, face teatru și ia ore de canto. „Am ales să studiez muzica populară pentru că este cea mai greu de cântat”, ne spune.

Iar viitorul și-l construiește împreună cu reprezentanții Asociației „Ceva de spus”. De când nu mai vede, mirosul, gustul și restul simțurilor i s-au ascuțit. Iar aceasta e salvarea ei. La inițiativa celor din asociație, va fi unul din cursanții The Wine & Spirit Education Trust, cea mai importantă școală în domeniul degustării de vin din lume.

Primul cursant

Simona are deja o viață mai bună datorită vinului. În urma unei degustări organizate de asociație, i-a putut fi achiziționat un IPhone 6, telefon conceput astfel încât să poată fi folosit cu succes de nevăzători. „Nemaivăzând, Simonei încep să i se dezvolte mai tare celelalte simțuri, gustul, mirosul etc. Planul nostru e ca în cadrul asociației să construim o unitate protejată care să ofere servicii legate de degustarea de vinuri. Simona va fi primul nostru cursant la The Wine & Spirit Education Trust, școală care în cel mai scurt timp va începe modul de formare și în țara noastră”, spune Szövérdfi- Szép Zoltán, președintele Asociației „Ceva de spus” din Timișoara.