Drama unui medic la început de drum. Birocrația din sistem și salariul mic îi fac pe mulți să renunțe
- Ionel Sclavone
- 10 martie 2024, 12:52
Un medic aflat la început de carieră acuză birocrația din sistemul de sănătate care îl împiedică să avanseze în carieră și, implicit, să obțină un salariu decent pentru munca pe care o prestează.
Un medic aflat la început de carieră, în specialitata ATI, acuză birocrația din sistemul de sănătate publică. Din cauza piedicilor pe care le întâmpină, zi de zi, spune că îi este dificil să se concentreze pe meserie.
Un medic acuză birocrația din sistem
Povestea unei tinere absolvente a facultății de medicină, specializată în ATI a devenit virală. Ea acuză birocrația din sistem, confirmând problemele cu care se confruntă Sănătatea condusă de Alexandru Rafila. Piedicile cu care se confruntă zilnic și lipsa unui salariu decent o împiedică să se concentreze pe activitatea pe care o face.
Tânărul medic dezvăluie problemele cu care se confruntă, după șase ani de facultate și cinci ani de rezidențiat. Ea subliniază că nu este vorba doar de experiența sa, ci despre realitatea din viața multor colegi de-ai săi. Drept urmare, îndeamnă tânăra, Mirela Ciobănescu, este nevoie de o schimbare pentru ca lucrurile să funcționeze în sistem. Iar fiecare trebuie să se implice ca să facă această schimbare la nivelul său.
„Așa că, dragi colegi mai mici, poate voi puteți învăța ceva din asta și veți reuși să schimbați măcar o parte dintre lucruri în favoarea voastră, așa cum trebuie să fie. E greu să îți menții focusul doar pe ceea ce faci, să muncești cu drag și spor când tu nu ai ce pune pe masă. Am făcut această postare din dorința de a arăta că nu toți medicii sunt șpăgari cum se presupune. Ba chiar, cei la început de drum trăiesc de pe-o zi pe alta în speranța unor vremuri mai bune”, a arătat Mirela Ciobănescu, medic ATI.
Realitatea dură cu care se confruntă tinerii
Mirela Ciobănescu a ales, când a optat pentru cariera de medic, specializarea ATI. Nu își imagina, în timpul școlii ce probleme va întâmpina. De la salariul foarte mic, până la birocrația din sistem care o împiedică să-și construiască o carieră. Acum, trăiește o realitate dură și își împărtășește experiențele cu ceilalți.
„Dacă îmi spunea cineva că o să fiu medic specialist ATI și ăștia vor fi banii mei la 2 luni de la specialitate, cu nota de promovare a examenului de specialitate printre primii 10% pe țară, nu credeam. Nu e doar realitatea mea, ci a multora dintre colegii mei. Nu credeam că-mi voi număra mărunțișul din ghiozdan ca să văd dacă pot să îmi cumpăr o cafea în drum spre spital”, și-a început povestea tânăra medic.
În continuare ea povestește despre birocrația din sistemul public din cauza căreia se confruntă cu numeroase probleme. Pentru că procedurile sunt foarte greoaie, trebuie să aștepte foarte mult pentru un post de medic. Nimeni nu știe când posturile vor fi scoase la concurs și în ce condiții. Iar până atunci, în ciuda pregătirii, un tânăr medic este privat de o mulțime de lucruri.
„Nu credeam că a scoate un post de medic specialist la concurs intr-un spital de stat este un proces atat de anevoios si nimeni nu iti poate spune cat va dura. Asa ca, nici tu nu stii daca lunile urmatoare te vor prinde tot somer sau angajat cu carte de munca. Nu credeam și nu aș fi crezut dacă nu trăiam pe propria-mi piele ca făra certificatul de medic specialist eu nu exist si nu imi va fi permis sa efectuez garzi pe numele meu nici macar ca rezident de anul al V-lea, iar in felul asta voi ramane cu rate neplatite la banca.
Postarea virală a unui tânăr medic
Mirela Ciobănescu și-a spus povestea pe Facebook, într-o lungă postare ce descrie cât de neprietenos este statul român cu tinerii medici, asemenea ei. Nepăsare, birocrație, salarii mici, lipsa unei perspective în carieră, toate sunt piedici menite să-i descurajeze pe cei ce vor să urmeze această meserie.
Iar lucrurile nu par să se schimbe, nimeni nefiind interesat să o facă, chiar dacă Sănătatea este în pragul colapsului. Responsabilii de sistem au altele pe cap - războiul de la graniță, campania electorală, candidații comuni la alegeri etc. Suficiente scuze încât să piardă vremea așteptând ca lucrurile să se rezolve singure. Sau ca tinerii specialiști să plece din țară.