Măsurile care scandalizează lumea medicală. Ce sunt obligați să facă medicii care tratează pacienți infectați cu tulpina Delta

Măsurile care scandalizează lumea medicală. Ce sunt obligați să facă medicii care tratează pacienți infectați cu tulpina DeltaSursa: Arhiva EVZ

O serie de cadre medicale va fi obligată să se testeze periodic, în cazul în care nu este imunizată împotriva coronavirusului. Noile măsuri au fost luate pe fondul creșterii numărului de cazuri de infectare cu tulpina Delta.

Noi reguli vor fi impuse pentru cadrele medicale care nu se imunizează împotriva coronavirusului. Pe fondul răspândirii rapide ale tulpinii Delta a SARS-COV-2, medicii nevaccinați față de COVID-19 trebuie să se testeze de cel puțin patru ori pe lună, potrivit noii metodologii aprobate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

Ce medici trebuie să se testeze împotriva COVID-19

Noile reglementări se aplică în cazul cadrelor medicale care tratează pacienți infectați cu tulpina Delta a COVID-19, care nu s-au vaccinat sau nu au fost infectați cu coronavirus (sau care au fost infectați în urmă cu mai mult de 180 de zile) și în cazul medicilor din localități cu rata de incidență mai mare de 1, 5 cazuri la o mie de locuitori, potrivit noilor prevederi.

"În vederea supravegherii, prevenirii și limitării infecțiilor asociate asistenței medicale cu SARS-CoV-2, personalul medico-sanitar si auxiliar asimptomatic care face parte din una din categoriile de mai jos:

– nevaccinat împotriva SARS-CoV-2 sau cu schema de vaccinare incompletă si care nu a avut niciodată boala; – nevaccinat împotriva SARS-CoV-2 sau cu schema de vaccinare incompletă si care a trecut prin boală, dar la care au trecut mai mult de 180 zile de la data primului test pozitiv,

se va testa* prin test rapid antigenic la interval de 3 zile sau prin test RT-PCR o data la 7 zile.

Conducerea unității medico-sanitare are obligația verificării rezultatului testării si a instituirii masurilor care se impun. Testarea periodică poate înceta dacă personalul face dovada vaccinării complete.

*Aceasta testare se solicita in următoarele situații:

– în condițiile în care rata cumulata a incidenței cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile, din unitatea administrativ teritoriala, raportata la 1000 de locuitori este mai mare sau egala cu 1,5; – pentru unități sanitare care îngrijesc pacienți confirmați cu varianta delta a SARS-CoV-2, indiferent de rata de incidenta din unitatea administrativ teritoriala.

Personalul medico-sanitar si auxiliar asimptomatic vaccinat împotriva SARS-CoV-2 cu schema completă, precum si cel care a trecut prin boala, dar la care au trecut mai puțin de 180 zile de la data primului test pozitiv, documentat cu bilet de externare din spital si/sau buletinul de analiza cu rezultat pozitiv, nu necesita testare periodica", se arată în documentul citat.

Noile măsuri au fost impuse pe fondul răspândirii tulpinii Delta, despre care specialiștii spun că ar putea să devină dominantă la sfârșitul lunii august.

Cât de des trebuie să se testeze medicii

Conform noilor reglementări publicate de INSP, în cazul testării cu un test PCR, acesta trebuie să se repete o dată la fiecare șapte zile. În cazul testelor antigenice rapide, testarea trebuie efectuată la fiecare trei zile.

„Conducerea unității medico-sanitare are obligația verificării rezultatului testării și a instituirii măsurilor care se impun. Testarea periodică poate înceta dacă personalul face dovada vaccinării complete”, arată INSP.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a transmis, recent, că „personalul medical care nu este vaccinat probabil va trebui să se testeze periodic cu costuri suportate de persoana care se testează”, însă Sindicatul Federația „Solidaritatea Sanitară” a avertizat că printr-un astfel de demers, autoritățile comit un abuz în cazul medicilor nevoiți să se testeze pe cheltuială proprie.

Care e situația în Europa în cazul medicilor obligați să se vaccineze

Franța intenționează să facă obligatorie vaccinarea contra Covid pentru personalul din sănătate. O măsură pe care numai Italia o aplică deja în Europa, deoarece ea poate amenința profesioniștii în cauză. Alte țări au totuși proiecte de obligativitate a vaccinării.

Rămâne o întrebare cheie: ce să faci cu personalul medical refractar? Se poate folosi amenințarea cu demiterea, dar există riscul să lipsești serviciile de sănătate de un personal prețios, în vreme ce scopul vaccinării este tocmai să se evite ca serviciile de sănătate să fie supraaglomerate. De aceea, Irlanda intenționează pur și simplu să-i mute în servicii cu un contact mai redus cu bolnavii.

Italia aplică aceeași strategie, pe lângă, uneori, o suspendare fără salariu câteva luni, știind că o foarte mare majoritate a cadrelor medicale sunt vaccinate (mult mai mult decât în Franța). Trei sute de cadre medicale italiene au sesizat totuși justiția, sâmbătă, împotriva obligativității vaccinării. „Nu este o bătălie a antivacciniștilor, ci o bătălie democratică”, a estimat  avocatul constituționalist Daniele Granara, care a declanșat procedura.

Este și o teamă de o revoltă a cadrelor medicale în numele libertății individuale, care a determinat Elveția să renunțe la această obligativitate. În schimb în Texas, doar 150 din cele 25.000 de cadre medicale au refuzat vaccinarea și au demisionat.

Ne puteți urmări și pe Google News