Vaccinarea obligatorie pentru cadrele medicale. Care e situația în Europa
- Maria Dima
- 6 iulie 2021, 09:54
LES ECHOS. Franța intenționează să facă obligatorie vaccinarea contra Covid pentru personalul din sănătate. O măsură pe care numai Italia o aplică deja în Europa, deoarece ea poate amenința profesioniștii în cauză. Alte țări au totuși proiecte de obligativitate a vaccinării.
Crește presiunea în Franța pentru a impune vaccinarea contra Covid personalului medical. Prim-ministrul Jean Castex trebuie să primească în această săptămână președinții de grup parlamentar și reprezentanți ai aleșilor locali pentru a discuta, între altele, și această chestiune.
Guvernul lucrează la un proiect de lege, ministrul sănătății, Olivier Veran, vorbind de la jumătatea lunii iunie despre această obligație, care ar putea intra în vigoare în septembrie. Rata de vaccinare a cadrelor medicale atinge 57% în azilurile de bătrâni și 64% în spital. Și „Domnul Vaccin”, Alain Fischer, estimează că pentru profesioniștii din sănătate „ajungem în punctul de ultimă instanță” al obligativității.
Italia în frunte
În Europa, numai Italia, care a fost și prima țară care a instaurat izolarea în martie 2020, o aplică din aprilie pentru toate cadrele sanitare și pentru farmaciști. Dar Regatul Unit a decis și el să o impună începând din octombrie pentru personalul din casele de bătrâni, fără să excludă extinderea măsurii la tot personalul sanitar. Serbia intenționează și ea s-o facă, la fel ca Irlanda.
În restul lumii, Australia a decis această obligativitate începând din septembrie. În Statele Unite, Texasul a impus-o recent. În Arabia Saudită, va fi obligatorie de la 1 august pentru toate categoriile de muncitori, după formula „ no jab, no job”. Și vreo 15 de regiuni din Rusia, printre care regiunea Moscovei, o impun de două săptămâni funcționarilor în contact cu publicul, cadrelor medicale și cadrelor didactice, ca și angajaților din restaurante și din comerț. O măsură care se explică prin rata foarte slabă de vaccinare (15%) din Rusia din cauza profundei lor neîncrederi față de vaccinul lor național (dezvoltat scurtcircuitând două din cele trei faze de testare), și un val epidemic sever actualmente.
Mai exact, viteza cu care au fost puse la punct vaccinurile, în câteva luni față de șase – zece ani de obicei, poate explica o parte a neîncrederii cadrelor medicale peste tot în lume, în vreme ce mulți nu obiectează la vaccinarea obligatorie contra gripei sau hepatitei B. Se pot adăuga și motive religioase sau politice. O obligativitate poate crea instinctiv o reținere la o parte a personalului.
Dilema sancțiunilor
Rămâne o întrebare cheie: ce să faci cu personalul medical refractar? Se poate folosi amenințarea cu demiterea, dar există riscul să lipsești serviciile de sănătate de un personal prețios, în vreme ce scopul vaccinării este tocmai să se evite ca serviciile de sănătate să fie supraaglomerate. De aceea, Irlanda intenționează pur și simplu să-i mute în servicii cu un contact mai redus cu bolnavii.
Italia aplică aceeași strategie, pe lângă, uneori, o suspendare fără salariu câteva luni, știind că o foarte mare majoritate a cadrelor medicale sunt vaccinate (mult mai mult decât în Franța). Trei sute de cadre medicale italiene au sesizat totuși justiția, sâmbătă, împotriva obligativității vaccinării. „Nu este o bătălie a antivacciniștilor, ci o bătălie democratică”, a estimat avocatul constituționalist Daniele Granara, care a declanșat procedura.
Este și o teamă de o revoltă a cadrelor medicale în numele libertății individuale, care a determinat Elveția să renunțe la această obligativitate. În schimb în Texas, doar 150 din cele 25.000 de cadre medicale au refuzat vaccinarea și au demisionat. (Rador)