Măsurile fiscale adoptate de Guvern funcționează. Estimări pozitive pentru economia României
- Cristian Raducanu
- 2 martie 2024, 14:45
Veniturile românilor ar putea fi securizate în acest an printr-o serie de măsuri fiscale menite să îmbunătățească climatul economic al țării. Instituțiile financiare internaționale au emis previziuni pozitive în privința creșterii economice din acest an. Totodată, estimările indică o diminuare a inflației până la finalul anului.
O serie de măsuri fiscale ar putea proteja veniturile românilor în acest an, în contextul în care creșterea economică ar permite acest lucru. Pe plan intern, climatul economic al României este influențat de cresterea pensiilor și a salariului minim.
Pe plan extern, o posibilă aderarea în Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) consolidează poliția României în contextul economic mondial.
Măsuri fiscale în plan intern
Printr-un efort al Guvernului de a îmbunătăți nivelul de trai al seniorilor, executivul a prevăzut în construcția bugetară din acest an măsuri fiscale suplimentare. Printre ele regăsim și creșterea pensiilor cu 13,8%. De asemenea, România depune eforturi semnificative pentru aderarea la OCDE.
În acest sens, a inițiat un set de măsuri fiscale concentrate, menite să crească ratingul de țară și să gestioneze mai bine datoriile. Toate eforturile autorităților sunt orientate către consolidarea poziției țării în contextul economic global.
Un rol important în securizarea veniturilor românilor îl are și Banca Națională a României. Deși, dobânda de referință anunțată de Banca Centrală este de 7%, estimările economice indidcă o scădere a ratei dobânzilor până la 6%, undeva la finalul anului, în mare parte datorită reducerea inflației, potrivit Antena 3.ro.
Stabilitate pe zona de creditare
Pe zona de creditare se observă o stabilitate în privința raportului euro-leu. Monea europeană se menține în jurul valorii de 5 lei. Majorarea salariului minim și îmbunătățirea absorbției fondurilor europene au un impact pozitiv asupra consumului, cursului de schimb, bursei și investițiilor.
Acest cumul de factori pozitivi reprezintă elemente cheie în stimularea economiei. O veste bună primim și din partea instituțiilor financiare internațioanel. Comisia Europeană, Banca Mondială și Banca Națională au emis proiecții pozitive privind creșterea economică a României.
Măsuri fiscale pentru diminuarea iflației
Cu alte cuvinte, instituțiile amintite estimează o creștere de cel puțin 3% în dreptul economiei. În privința inflației, analizele experților financiari indică un procent constat de 5 respectiv 6% până la finalul anului. Totodată, potrivit proiecțiilor economice rata șomajului ar urma să înregistreze o ușoară scădere de la 5,7 la 5,2%.