Aleșii politici, contribuție la scăderea inflației. Explicațiile BNR
- Mădălina Sfrijan
- 19 februarie 2024, 19:06
Politicienii României au avut un rol important scăderea inflației, conform explicațiilor Băncii Naționale a României. Măsurile adoptate de Guvern începând de vara trecută și până în luna ianuarie, în etape, ar fi contribuit la acest rezultat.
În ultimul trimestru al anului 2023 inflația a scăzut semnificativ. La acest fenomen au contribuit măsurile asumate de Guvern. In luna august 2023, adaosul comercial a fost plafonat în cazul pâinii albe, a laptelui de vacă, precum și a uleiului de floarea soarelui. De asemenea, alte produse incluse în această măsură au tost carnea, legumele și telemeaua.
Inflația a scăzut după măsurile luate de Guvern
Carburanții și alimentele au afectat cel semnificativ valoarea inflației. Încă din luna august 2023, aleșii politici au luat mai multe măsuri care să contribuie la această schimbare. Un raport al BNR arată modul în care inflația a fost influențată de măsurile respective.
„Rata anuală a inflaţiei şi-a accelerat traiectoria descendentă în ultimul trimestru al anului 2023, ajungând la 6,6% în luna decembrie (...), influenţe favorabile fiind asociate în special preţurilor carburanţilor şi celor ale bunurilor alimentare. De altfel, aportul decisiv la dezinflaţia din trimestrul patru a aparţinut acestora din urmă, ca rezultat al unui cumul de factori: menţinerea cotaţiilor materiilor prime de profil pe o pantă descendentă, recolta abundentă de pe plan intern şi internaţional, prelungirea şi extinderea listei produselor alimentare esenţiale vizate de măsura de plafonare a adaosului comercial“, se arată în raportul BNR.
Diferențe față de anul precedent
Totodată, raportul Băncii Naționale a României arată că mărfurile alimentare erau mai scumpe în decembrie 2023 cu 5% faţă de acceaşi lună a anului precedent.
Mai mult, datele Institutului Național de Statistică arată că făina, mălaiul şi uleiul s-au ieftinit cu 25% faţă de acum un an.
„Prelungirea măsurii de plafonare a adaosului comercial pentru produse alimentare de bază, alături de extinderea listei produselor vizate, în octombrie, şi introducerea unei limite pentru adaosul comercial aferent unor importuri care nu sunt procesate suplimentar în România au fost determinanţii dezinflaţiei în T4 2023.”, conform analizei BNR.
Inflația, influențată de măsurile luate de oficialii guvernamentali
Plafonarea sau scăderea prețurilor unor alimente a fost aplicată după ce în anul 2021, acestea au crescut semnificativ. În luna decembrie a anului 2022, creşterea statistică era de de peste 20% faţă de finalul anului precedent.
Ordonanța de urgență privind plafonarea adaosurilor comerciale a intrat în vigoare la 1 august 2023. Vizate în acest sens au fost 14 grupe de produse alimentare. Astfel, implicarea guvernului a fost decisivă.