Inflația va atinge o rată medie de 5,78% în acest an. Conform analiștilor financiari din cadrul Asociației CFA România, leul este prognozat să se deprecieze până la un curs mediu de 5,0781 lei/euro în următoarele 12 luni.
Sondajul realizat de Asociația CFA arată că inflația va fi redusă „cu mai puţin de un punct procentual în următoarele 12 luni”.
„Incertitudinea fiscală ridicată precum şi anticipațiile de majorare a fiscalităţii în condiţiile unui defict bugetar ridicat persistent va conduce la încetinirea semnificativă a procesului dezinflaţionist”, spune Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.
Analiza previziunilor economice pentru românia în decembrie 2023
Datele colectate de Asociația CFA în luna decembrie 2023 furnizează o imagine detaliată a anticipațiilor analiștilor financiari cu privire la evoluția economică a României în următoarele luni. Analiza acestor date dezvăluie perspectivele pentru cursul valutar, deficitul bugetar, creșterea economică, indicele ROBOR, prețurile proprietăților rezidențiale și datoria publică.
Cursul valutar anticipat
Peste 71% dintre analiștii financiari implicați în sondajul lunar prognozează un curs valutar de 5,0212 lei/euro pentru următoarele 6 luni, potrivit celor de la Ziarul Financiar. Această cifră servește drept indicator al așteptărilor privind stabilitatea și competitivitatea monedei naționale în raport cu euro.
Pentru anul 2023, deficitul bugetului de stat este anticipat la 5,8% din PIB, iar pentru 2024, analiștii prevăd o ușoară scădere a acestuia, la 5,6%. În ceea ce privește creșterea economică, se estimează că PIB-ul real va înregistra o creștere de 2,0% în 2023 și de 2,6% în 2024, reflectând perspectivele de dezvoltare a economiei românești în următorii ani.
Indicele ROBOR și evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale
Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, este prognozat să atingă 5,69% în următoarele 12 luni. Această previziune este relevantă pentru mediul bancar și pentru consumatorii care dețin împrumuturi în lei.
În ceea ce privește prețurile proprietăților rezidențiale, 37% dintre respondenți anticipează o scădere în următoarele 12 luni. În timp ce 50% prevăd o stabilitate. Majoritatea participanților (71%) consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate, indicând posibile corecții pe piața imobiliară în viitor.
Totodată, procentul datoriei publice în raport cu PIB-ul este așteptat să crească la 54% în următoarele 12 luni. Astfel reflectând preocupările legate de sustenabilitatea financiară a statului și necesitatea gestionării prudente a finanțelor publice.