Măsuri dure luate în Spania. Guvernul vrea să evite criza. Începe raționalizarea alimentelor

Măsuri dure luate în Spania. Guvernul vrea să evite criza. Începe raționalizarea alimentelorSursa: Arhiva EVZ

În Spania, afișele care limitează achiziția de sticle de ulei de floarea soarelui au devenit deja populare în supermarketuri. Oamenii s-au obișnuit să le vadă de la începutul războiului din Ucraina.

Guvernul spaniol va permite raționalizarea unor produse alimentare de către comercianți, ca parte a unor măsuri extinse de amortizare a impactului economic, pe care îl provoacă războiul din Ucraina la nivel mondial.

Odată cu decretul publicat miercuri, de fapt, magazinele spaniole vor putea limita temporar "numărul de bunuri care pot fi achiziționate de un client". Noul decret introduce posibilitatea: "Prin excepție, atunci când apar circumstanțe extraordinare sau cauze de forță majoră o justifică, să permită întreprinderilor comerciale să limiteze numărul de articole care pot fi achiziționate de fiecare cumpărător", scrie rainews.it.

În măsură, publicată în Monitorul Oficial, miercuri, 30 martie, nu sunt denumite produsele afectate de limitare. Prin urmare, va fi la latitudinea magazinelor individuale să aplice această prevedere, introdusă pentru a evita riscul de a rămâne fără provizii de alimente.

Spania raționalizează alimentele

Ucraina este principalul furnizor al Spaniei de ulei de porumb și ulei de floarea soarelui, furnizând 30% și, respectiv, 60% din importuri. Madridul și-a relaxat regulile privind importul de grâu până în prezent, pentru a crește aprovizionarea din Brazilia și Argentina. În orice caz, potrivit presei locale, guvernul intenționează să mobilizeze 169 de milioane de ajutoare directe pentru agricultură, care a ajuns printre sectoarele cele mai afectate de creșterea costurilor la electricitate, furaje și combustibil.

Această decizie a fost luată după mai bine de două săptămâni de proteste ale camionagiilor din cauza creșterii prețurilor la combustibili,  care a provocat carență de alimente în supermarket-urile țării din sudul Europei.

România are rezerve de ulei

În România nu s-a ajuns la această situație, probabil și datorită faptului că țara noastră are propriile rezerve și nu depinde de importuri. Dar, de exemplu, chiar dacă avem destul ulei, acesta este din ce în ce mai scump.

Potrivit unui comunicat de presă al Consiliului Concurenței prețul mediu la uleiul de floarea soarelui la 1 litru, înregistrat în luna martie anului 2022 este de 9,179 lei. Acesta a fost calculat pe baza datelor oferite de marile magazine din România. A fost analizat prețul înregistrat la raft pentru 37 dintre mărcile prezente în pe piață dintre care: Argus, Ardealul, Apus, Floriol, Spornic, Olpo, Surâsul Soarelui, Raza Soarelui, Sorica, Tomis, Untdelemn Bunica, Unisol, Ulvex, dar și mărcile proprii ale fiecărui retailer.